Ústavný súd okresal splnomocnenie hygienikov: Štátna karanténa mimo domova je protiústavná!
13 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Štátna karanténa nariadená mimo domáceho prostredia je protiústavná! Rozhodol tak ústavný súd. Napadol zároveň ustanovenia zákona o ochrane verejného zdravia, ktoré umožňovali obmedzenie základných práv a slobôd na základe veľmi širokých a vágnych formulácií, informuje denník Pravda.

Protiústavné ustanovenia zákona strácajú účinnosť

Ústavný súd o protiústavnosti štátnej karantény nariadenej mimo domáceho prostredia rozhodol na neverejnom plenárnom zasadnutí 8. decembra 2021. Dňom vyhlásenia nálezu v Zbierke zákonov strácajú protiústavné ustanovenia zákona účinnosť.

Protiústavné boli primárne ustanovenia § 4 ods. 1 písm. g) a § 48 ods. 4 písm. a) zákona č. 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Ustanovenia paragrafu 4 predstavujú zákonný podklad právomoci ministerstva, ktoré „počas výnimočného stavu, núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie pri ohrození verejného zdravia nariaďuje ďalšie opatrenia, ktorými môže zakázať alebo nariadiť ďalšie činnosti v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas“.

Paragraf 48 v odseku 4 zas hovorí o tom, že úrady verejného zdravotníctva „pri ohrození verejného zdravia nariaďujú opatrenia, ktorými sú izolácia alebo karanténa osôb vstupujúcich na územie Slovenskej republiky“.

Vláda upresňuje: Akú pomoc môžu čakať firmy, ktoré majú kvôli pandémii zatvorené?
Už od novembra tu máme čiastočný lockdown, ktorý ovplyvnil najmä prevádzky, ktoré boli pre pandemické opatrenia ku koncu novembra zatvorené. Ktoré z nich budú môcť za december požiadať o štátnu pomoc? Štát pomôže tým firmám a prevádzkam , ktorých... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Okresal svojvoľnú moc hygienikov

Čo prekáža ústavnému súdu je najmä šírka formulácie oboch napadnutých ustanovení, ktorá „neposkytuje potrebné záruky ochrany jednotlivca pred svojvoľnými zásahmi do základných práv a slobôd, čím určovanie medzí základných práv a slobôd vyhradené zákonodarnej moci neprípustne prenecháva podzákonnej normotvorbe“.

„Legislatívny text  musí byť oveľa presnejšie a striktnejšie formulovaný,“ hovorí ústavný právnik a poradca verejnej ochrankyne práv Peter Kresák.

Dokedy nám budú platiť COVID pasy? A ako je to v okolitých krajinách?
Poznatky o koronavíruse sa zo dňa na deň menia. Čo sa ešte pred pol rokom považovalo za hoax, dnes je fakt. Ak sme si mysleli, že nás spasia dve dávky vakcíny, mýlili sme sa. Ako dlho budú ľudia po dvoch vakcínach oficiálne považovaní za plne... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Jednotlivec sa nevie brániť

„Za najvýznamnejší nedostatok napadnutých zákonných ustanovení teda možno označiť nielen skutočnosť, že nedostatočne určujú zákonné medze zásahu do osobnej slobody, ale že neobsahujú absolútne žiadne procesné prostriedky, ako sa má jednotlivec proti takému zásahu brániť a neumožňujú mu požiadať nezávislý súd o urýchlené preskúmanie zákonnosti obmedzenia svojej osobnej slobody,“ upozorňuje ústavný právnik.

Napadnuté ustanovenia zákona o ochrane verejného zdravia teda umožňovali obmedzenie základných práv a slobôd na základe veľmi širokých a vágnych formulácií.

„Navyše žiadny právny predpis neumožňoval dotknutým jednotlivcom, ktorým bola obmedzená ich osobná sloboda nariadením karantény alebo izolácie v zdravotníckom zariadení alebo inom určenom zariadení, aby takéto nariadenie dali preskúmať nezávislému súdnemu orgánu. Čiže možno povedať, že tieto osoby boli svojím spôsobom pozbavené práva na spravodlivý proces, čo iste nie je v súlade s princípmi demokratického a právneho štátu,“ uzatvára Kresák.

Ako sa k vám dostane odmena za očkovanie?
Stále sa nevie, koľko miliónov treba! Pred časom navrhol minister financií Igor Matovič odmenu pre zaočkovaných seniorov. Jeho nešťastný nápad s 500-eurovým poukazom neprešiel, no parlament nakoniec odsúhlasil, že šesťdesiatnici a starší dostanú... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

 

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.