Dokedy nám budú platiť COVID pasy? A ako je to v okolitých krajinách?
13 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Poznatky o koronavíruse sa zo dňa na deň menia. Čo sa ešte pred pol rokom považovalo za hoax, dnes je fakt. Ak sme si mysleli, že nás spasia dve dávky vakcíny, mýlili sme sa. Ako dlho budú ľudia po dvoch vakcínach oficiálne považovaní za plne zaočkovaných?

Účinnosť vakcíny po čase pomerne výrazne klesá, a tak Európska únia, ako aj jej jednotliví členovia, zvažujú dĺžku platnosti digitálnych COVID pasov. Práve tie sú pre každého zaočkovaného oficiálnou priepustkou cez hranice či vstupenkou do rôznych prevádzok, píše portál cas.sk

Ako je na tom Slovensko?

Onedlho sa priblížime k momentu, keď by prvým plne zaočkovaným mali prestať platiť aktuálne COVID pasy. Ich platnosť bola nastavená na obdobie jedného roka od plnej zaočkovanosti.

„Aktuálne platí platnosť COVID pasu v dĺžke 12 mesiacov. Táto platnosť sa automaticky obnovuje na 12 mesiacov od podania očkovacej látky. To znamená, že ak sa napríklad niekto zaočkoval treťou dávkou vakcíny, platnosť COVID pasu je opäť predĺžená na ďalší jeden rok,“ uvádza hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Chaos v opatreniach: Čo s Vianocami? Čakajte ďalšie zmeny
Stále je všetko nanajvýš nejasné! V opatreniach vládne chaos, navyše, podľa dostupných dát na zníženie mobility ani nezaberajú. Dva týždne platil nejasný minilockdown, a hoci sa pravidlá pre očkovaných a prekonaných mierne uvoľnili nejasnosti ich... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Odporúčania Európskej komisie

Je už jasné, že na zachovanie postačujúcej imunity je potrebná aj tretia dávka, a možno budú neskôr potrebné aj ďalšie. Podľa najnovších výskumov totiž už po pol roku od podania druhej dávky klesá účinnosť vakcíny na 60 percent, no po podaní tretej dávky opäť stúpne na zhruba 90 percent.

Európska komisia už koncom novembra odporučila členským krajinám, aby platnosť COVID pasov, ktoré sú vydávané na národnej úrovni, skrátili. Niektoré štáty vrátane napríklad Českej republiky sa podľa toho už zariadili a oznámili, že platnosť očkovacích preukazov skracujú na deväť, prípadne len sedem mesiacov.

Sulík aj Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19
Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentného Hlasu-SD a exministerka vnútra Denisa Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. Zhodli sa na tom v... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Mihale

 

Dopad na cestovný ruch

Väčšina krajín zatiaľ čaká, aký bude konsenzus na európskej úrovni. K týmto štátom sa zatiaľ radí aj Slovensko. „Čo sa týka predĺženia alebo skrátenia platnosti, to je predmetom rokovaní na medzinárodnej úrovni v rámci európskych štátov. V prípade zmeny v tejto oblasti budeme následne informovať,“ uvádza náš rezort zdravotníctva.

Celoeurópska dohoda sa očakávala už koncom tohto týždňa, nakoniec sa však debata posúva aj na budúci týždeň. Európska komisia sa spolu s expertmi z oblasti zdravotníctva z jednotlivých členských krajín prikláňa k tomu, aby sa platnosť COVID pasov stanovila plošne na deväť mesiacov.

Podľa bruselských kuloárov sú však zatiaľ proti najmä východoeurópske krajiny, ktoré sa obávajú, že toto opatrenie bude mať devastujúci dosah na cestovný ruch.

R. Huliak: O covide sa kričí a v pozadí sa dejú vážne veci
Ing. Rudolf Huliak, predseda mimoparlamentnej Národnej Koalície vo svojom videu vysvetľuje, čo sa na nás chystá potichu, kým sa nahlas kričí o covide. Niet inej témy, ako covid Pandémia covidu už dva roky traumatizuje, dokonca rozdeľuje... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Kde všade už skrátili platnosť?
  • Česká republika
    Už začiatkom decembra rozhodli o skrátení platnosti očkovacích preukazov na 9 mesiacov, opatrenie začne platiť od januára.
  • Francúzsko
    Platnosť COVID pasov skrátia dokonca len na sedem mesiacov, rozhodnutie nadobudne účinnosť 15. januára.
  • Cyprus
    Očkovacie preukazy majú po novom platiť tiež len sedem mesiacov.
  • Grécko
    Pre väčšinu populácie by mali COVID pasy platiť 7 mesiacov, no pre dôchodcov dokonca ešte o mesiac menej.
  • Dánsko
    O skrátení lehoty platnosti uvažujú aj Dánsko a ďalšie krajiny, no pripúšťajú, že svoje rozhodnutie môžu upraviť, keď sa zrodí spoločná dohoda na európskej úrovni.

Slovak Lines potvrdil nedohodu s Arrivou, navrhované podmienky odmietol
Dopravca Slovak Lines potvrdil, že medzi ním a novým autobusovým regionálnym dopravcom v Bratislavskom kraji Arrivou nedošlo k dohode na spolupráci pri subdodávke služieb. Zdôvodnil to navrhovanými podmienkami a garanciami. "Tie nám neumožňujú... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.