Ako sa k vám dostane odmena za očkovanie?
13 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Stále sa nevie, koľko miliónov treba! Pred časom navrhol minister financií Igor Matovič odmenu pre zaočkovaných seniorov. Jeho nešťastný nápad s 500-eurovým poukazom neprešiel, no parlament nakoniec odsúhlasil, že šesťdesiatnici a starší dostanú pri tretej dávke 300 eur, pri prvej a druhej 200 eur v hotovosti. 

V piatok zákon o finančnej pomoci týmto očkovaným podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Upozornila však, že zákon je deravý a prepadáva ním množstvo seniorov, píše denník Pravda.

Ide o stovky miliónov!

Tretiu dávku vakcíny na ochranu pred koronavírusom dostalo dosiaľ 410-tisíc ľudí nad 60 rokov. Týmto občanom by poštou malo prísť dovedna 123 miliónov eur. Niektorým možno už pred Vianocami. Ďalších približne 450-tisíc ľudí z tejto vekovej kategórie môže dostať tretiu vakcínu. Ak by to stihli do 15. januára, štát by to stálo 135 miliónov eur.

Ešte stále je však v hre aj vyše pol milióna ľudí, ktorí patria do tejto vekovej skupiny, ale nie sú plne zaočkovaní. Ak by stihli prvú alebo druhú dávku, štát bude potrebovať ďalších približne 100 miliónov eur.

Chaos v opatreniach: Čo s Vianocami? Čakajte ďalšie zmeny
Stále je všetko nanajvýš nejasné! V opatreniach vládne chaos, navyše, podľa dostupných dát na zníženie mobility ani nezaberajú. Dva týždne platil nejasný minilockdown, a hoci sa pravidlá pre očkovaných a prekonaných mierne uvoľnili nejasnosti ich... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Nespravodlivé rozdávanie

Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí – hoci sú dvakrát očkovaní – prekonali aj COVID-19. Aktuálne usmernenie hlavného hygienika im očkovanie treťou dávkou neodporúča. „V najbližších dňoch vydáme nové usmernenie, musia to pripraviť odborníci,“ spresnil minister zdravotníctva Lengvarský.

On sám nevie, koľko ľudí je v skupine zaočkovaní a zároveň prekonali covid. Podľa Matovičovho zákona by odmenu nemali dostať. Štát nevie, aká veľká je táto skupina.

Infektológ Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Sabaku radí, že na tretiu dávku môže záujemca ísť aj dva týždne po prekonaní covidu. Odvoláva sa pritom na americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, podľa ktorého sa s očkovaním čaká 14 dní po prekonaní ochorenia.

Sulík aj Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19
Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentného Hlasu-SD a exministerka vnútra Denisa Saková sú proti povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. Zhodli sa na tom v... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Mihale

Ako sa odmena dostane k zaočkovanému?
  • Finančný príspevok sa týka ľudí starších ako 60 rokov, ktorí absolvovali očkovanie na Slovensku a spĺňajú zákonom stanovené podmienky.
  • Na poskytnutie finančnej pomoci by sa mali používať údaje z databázy zaočkovaných osôb, ktorú vedie Národné centrum zdravotníckych informácií.
  • Vyplácaná by mal byť formou poštových poukážok – šekov.
  • Ak si niekto nie je istý svojím imunitným statusom, NCZI odporúča infolinku 02/32 35 30 30 alebo portál korona.gov.sk.

Viete, kde (všade) nájdete Jánošíkovu jaskyňu?
Mysleli ste si, že Jánošík pôsobil len v okolí Žiliny, Trenčína, Kysúc a Oravy? Nuž vážení, zdá sa, že jeho "akčný rádius" bol ďaleko širší. Jánošíkova jaskyňa totiž existuje neďaleko Lučenca. Viac sme sa o tom dozvedeli z portálu... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.