Opustil Krčméryho nadobro zdravý rozum?
12 | 12 | 2021 I Eka Balaskova
Lekár Vladimír Krčméry je členom Ústredného krízového štábu a tiež konzília odborníkov. Pre HNtelevíziu tvrdí, že ak sa dodržia pravidlá a zdravý rozum, tak stretnutie počas Vianoc nebezpečné nebude.
Falošný pocit bezpečia

​„Ak máte prostredie, ktoré vie odhadnúť stupeň rizika bez toho, aby ste to napísali do nejakej vyhlášky, tak to nie je nebezpečné. Keď sa idem stretnúť s rodinou a všetci sú zaočkovaní, viem, že nemajú nebezpečné kontakty a že neboli predtým na hokeji, alebo v Zanzibare na dovolenke, tak nemám žiaden problém,“ povedal v HNtelevízii. Podľa neho je problémom falošný pocit bezpečia zaočkovaných ľudí. Pravidlá musí dodržiavať aj každý očkovaný, aj keď ho očkovanie čiastočne chráni.

Víkendový tip Juraja Mesíka
Nie, nezbláznili sme sa v HD a neskĺzame k príspevkom typu "toto musíte vidieť". Ale toto naozaj vidieť ... nemusíte, ale určite by vám to bolo prospešnejšie, ako trebárs reality šou. Lebo Juraj Mesík vám dáva tip na záznam z diskusie Hovorme... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Nestretávať sa s neočkovanými

„My nevidíme v tom, že sa stretnú dve rodiny, nejaké zásadné riziko. Ale tým, že o tom hovoríme s pochybnosťou či to vôbec bude možné, chceme navodiť atmosféru, aby si to ľudia dobre rozmysleli a postupovali prípad od prípadu. Ak sú v rodine deti, ktoré zatiaľ neboli očkované, chodili do školy, môžu byť zdrojom infekcie, tak ich nezoberiem starým rodičom.“ Upozorňuje. Celý problém tretej vlny je to, že sa nedodržiavajú pravidlá a opatrenia. 

Ako zvládnuť Vianoce bez nákazy

Napriek tomu, že je profesor Krčméry trikrát očkovaný, sám by sa s neočkovanými cez Vianoce nestretol. Odporúča sedemdňovú izoláciu po každej návšteve, prípadne sa otestovať. "Viete, keď sú príznakoví, tak vedia, že sú pozitívni, ale oni tie prvé dva, tri dni nemusia mať príznaky. To je riskantné. Nič proti nim nemám, ale v súčasnej atmosfére sú extrémne rizikoví. Seniori by sa s neočkovanými vôbec nemali stretávať.“

Nešťastný z kompromisov

„Aj keď to teraz vyzerá ako politický obchod, vláda si povedala, že v niečom uberie a v niečom uvoľní. Či tento kompromis bude správny, uvidíme o desať dní. Zatiaľ som nešťastný z každého takéhoto kompromisu.“ V januári očakáva horšiu epidemiologickú situáciu práve v dôsledku uvoľnenia. To je však riešenie na podporu zaočkovanosti a  profesor Krčméry dúfa, že to tak aj bude.

Psychiater Patarák: Žijeme dobu úzkostí
Michal Patarák je psychiater, ktorý sa roky venuje aj liečbe závislostí. Viac, ako 15 rokov pracuje na Psychiatrickom oddelení FNsP F. D. Roosewelta v Banskej Bystrici. Tentokrát nás v redakcii zaujal jeho pohľad na úzkosť, ako psychický... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.