Návyky detí pred epidémiou a dnes. Hýbu sa?
12 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Slovenské deti od 9 do 17 rokov trávia čas vonku a pomáhajú v domácnosti vo väčšej miere než pred epidémiou. Ukázal to prieskum Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch pri ministerstve práce. Bližšie o tom informoval portál Pravda.sk.  

Z prieskumu na vzorke 1423 detí vyplynulo, že tri štvrtiny všetkých detí a dospievajúcich vykonávajú aktivity vonku niekoľkokrát za deň, denne, alebo takmer denne. Aktívnejšie sú mladšie deti. Čím sú staršie, tým menej času vonku trávia. Výskumníci zaznamenali aj regionálne rozdiely. Najčastejšie sú deti vonku na východe Slovenska, najmenej v Bratislave.

Betlehemské svetlo dorazilo už aj na Slovensko, skauti ho prevzali z Rakúska
Betlehemské svetlo prišlo už aj na Slovensko. Včera večer si slovenskí skauti svetlo prevzali od skautov z Rakúska. TASR to potvrdila tajomníčka Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Lucia Tóthová. Ako uviedla Tóthová, v nedeľu (12. 12.) ho... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | tasr

Zvýšenej obľube sa teší aj šport. Viac ako polovica detí a dospievajúcich sa venuje športu alebo inej fyzickej aktivite niekoľkokrát za deň. Športujú viac chlapci ako dievčatá. Najaktívnejší športovci sú chlapci v kategórii 11 – 12 rokov, najmenej deti vo veku 15 – 17 rokov. Najviac sa športuje v Bratislave.

V porovnaní s výskumom o trávení voľného času spred epidémie covid 19 a po nej sa zistilo, že viac ako 75 percent detí uviedlo, že vykonáva aktivity vonku, pred epidémiou to bolo len 59 %.

Potešujúce sú aj údaje o domácich prácach. Denne pomáha v domácnosti asi 74 % detí. Pred epidémiou 47 %. V tomto prípade sú aktívnejšie dievčatá než chlapci.

Cennou sa stala aj zábava s priateľmi. Pred epidémiou sa v prieskume priznalo k zábave s priateľmi 77 % detí a mladistvých, dnes 71 %. Poklesla online zábava s priateľmi - pred epidémiou 63 %, teraz 54 %.

Rovnako aj sledovanie televízora. Ten pozerá niekoľkokrát za deň, denne alebo takmer denne len polovica všetkých detí, viac mladších. Denné používanie mobilu, resp. smartfónu priznalo 90 %  všetkých detí v ankete.

Psychiater Patarák: Žijeme dobu úzkostí
Michal Patarák je psychiater, ktorý sa roky venuje aj liečbe závislostí. Viac, ako 15 rokov pracuje na Psychiatrickom oddelení FNsP F. D. Roosewelta v Banskej Bystrici. Tentokrát nás v redakcii zaujal jeho pohľad na úzkosť, ako psychický... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.