Ján Čarnogurský - "hanebnosti a nekvalifikovanosť" v Hegerovej diplomacii
11 | 12 | 2021 I Ivan Brožík
Bývalý predseda vlády  Ján Čarnogurský na webe srspol.sk píše: "Nekvalifikovaná komunikácia slovenského premiéra". Advokát, dlhoročný disident, zakladateľ a prvý predseda KDH, bývalý premiér SR postupne vymenúva prešľapy súčasného predsedu vlády Eduarda Hegera v zahraničnej politike Slovenska. Redakcia HD text prevzala bez redakčných úprav a zásahov, s výnimkou medzititulkov.

"Slovenský predseda vlády Eduard Heger vo štvrtok 9. decembra komunikoval s americkým prezidentom Bidenom v rámci tzv. Bukurešťskej deviatky. Americký prezident informoval svojich partnerov o predchádzajúcom video-stretnutí s ruským prezidentom Putinom. Eduard Heger napísal o svojej komunikácii s americkým prezidentom na sociálnej sieti."

Nadpriemerná podlízavosť

"Hegerova komunikácia bola podlízavá voči Bidenovi viac než je európsky priemer. Heger podporil územnú celistvosť Ukrajiny a jej euroatlantické ambície. Územná celistvosť v západnom newspeaku znamená vrátenie Krymu Ukrajine, ale neznamená protiústavný prevrat v Kyjeve v roku 2014, ktorý mal za následok prechod Krymu k Rusku."

"Neznamená ani zavraždenie Krymčanov, ktorí vo februári 2014 boli v Kyjeve demonštrovať za vtedajšieho prezidenta Janukoviča, vracali sa v autobusoch na Krym a cestou autobusy zastavili majdanisti, všetci cestujúci museli vystúpiť a niektorých zabili. Zločin nikdy nebol ani vyšetrovaný."

Preložme výraz "euroatlantické ambície Kyjeva"

"Euroatlantické ambície súčasného Kyjeva je členstvo v NATO. Ale členstvo Kyjeva v NATO v roku 2008 zablokovalo Nemecko a Francúzsko, Rusko označilo členstvo Ukrajiny v NATO za červenú čiaru. Euroatlantické ambície, to je aj domáce väzenie, bez súdu, pre predsedu najsilnejšej politickej strany podľa prieskumov, Opozičná platforma – Za život, Viktora Medvedčuka? Eduard Heger vyjadril znepokojenie z prítomnosti ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc. Vyjadril aj znepokojenie, že americké vojenské lietadlá nad Čiernym morom nalietavajú k ruským hraniciam na vzdialenosť 20 km a nacvičujú jadrový útok na Rusko?"

"Napísal, aby sa voči prípadným aktivitám Ruska tvrdo vyhradil najbližší summit EÚ. Upozorní summit EÚ aj na nedodržiavanie minských dohôd Ukrajinou? Nech si pán Heger pozrie vo svetových médiách zábery rozbombardovaných domov v Donecku a v Lugansku od ukrajinských diel a tankov, ktoré by tam podľa minských dohôd vôbec nemali byť."

Vraj obrana demokracie

"Náš premiér zdôraznil potrebu spolupráce pri obrane demokracie a spoločných hraníc, pretože prípadná vojna by doslova zmenila svet a mala by katastrofálne následky. V tom má premiér pravdu, ale jeho predchádzajúce požiadavky by znamenali práve vojnu. Pod obranou demokracie myslel premiér aj zábery z amerického mesta, ako biela Američanka musí na ulici bozkať nohu afroameričanovi v rámci odčinenia hriechov bielych z minulosti? Zábery bežali v televíziách. Alebo lúpenie obchodných domov najmä v Kalifornii pred očami zvyškov polície priam každodenne?"

Podlízavý pinčlík

"Premiér Heger vystupoval pred americkým prezidentom – podľa vlastnej reprodukcie – ako podlízavý pinčlík. Vystupuje podobne – povedzme – český alebo maďarský predseda vlády? Predseda vlády vytvoril obraz Slovenska ako krajiny, s ktorou si môže – teraz západná – mocnosť pohrávať ako chce."

JUDr. Ján Čarnogurský, predseda Slovensko-ruskej spoločnosti

(Medzititulky red HD, originál text tu:)

R. Fico - Niekto sa tu zbláznil
A nie je to R. Fico, tentokrát ani médiá nie, ale "na paškál" si vo svojom statuse na sociálnej sieti berie jedného z podpredsedov NR SR. Špekulácie okolo stretnutia R. Fico vo svojom statuse píše o stretnutí prezidentky Čaputovej a predsedu... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

___________________

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.