Erik Kaliňák: Slovenská verejnosť musí cítiť, že na čele štátu nie sú blázni a amatéri, ale ľudia, ktorí sú profesionáli
13 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Erik Kaliňák podpredseda strany SMER - SD v rozhovore pre Hlavný denník (HD) prezradil, čo bolo motívom toho, aby aktívne vstúpil do politiky. Vysvetlil, ktoré tri veci by v politike zmenil okamžite a prečo sú zhromaždenia, ktoré strana SMER - SD organizuje dôležité predovšetkým pre občanov. Pre Slovensko na rok 2022 má aj želanie. A aké? Aj to prezradil v rozhovore pre HD.

HD: Dali ste sa na politickú dráhu. Cítite sa komfortne? Čo bolo motívom a čo je hlavným cieľom?

Politika ma vždy zaujímala a už od študentských čias som na rodinných oslavách hodiny diskutoval so strýkom o aktuálnej politickej situácii. Pred niekoľkými rokmi mi strýko ponúkol, aby som sa mu staral o sociálne siete. Potom prišli parlamentné voľby, kde som sa staral o sociálne siete celej strany. Tak som sa dostal do stredu straníckeho diania. Aktívne do politiky som vstúpil viac-menej až po minuloročných parlamentných voľbách a motív pochopíte, keď si pozrite čo i len jedno moje video. Súčasná vláda robí prešľap za prešľapom, upozorňujeme na to a zároveň som presvedčený, že vládnuť sa dá oveľa lepšie, profesionálnejšie, tak aby to pozitívne pocítil na koži každý občan.

V porovnaní s kolegami nielen zo strany SMER – SD, ale všeobecne s politikmi ste mladý. Zapájajú sa podľa Vás ľudia vo Vašom veku, alebo aj mladší dostatočne do politiky? Majú záujem pôsobiť na zmeny, ktoré by mohli mať pozitívny vplyv aj na ich životy?

Som milo prekvapený, koľko mladých ľudí sa mi hlási, že chcú aktívne pracovať v politike. Už dávno neplatí, že strana SMER – SD je tu skôr pre starších. Podobne je to so spontánnymi reakciami ľudí na uliciach, a to nemám na mysli iba mladých. Hovorím si, že je to asi preto, že sme opozičná strana (úsmev).

Zhromaždenia, ktoré strana SMER – SD organizovala a na ktorých ste sa aj zúčastnili mnohí kritizujú. Nemáte pocit, že ich viac zaujíma kto „kričí“, ako čo „kričí“? A prečo to tak podľa Vás je?

Verejné zhromaždenia sú jedným z mála nástrojov v demokracii, ktoré má politická opozícia na to, aby informovala o chybách a zlyhaniach vládnej moci. Hlavne v situácii, kedy sú naše legitímne požiadavky na zvolanie mimoriadnych parlamentných schôdzí torpédované a vládna koalícia nepripustí diskusiu o vážnych problémoch Slovenska na parlamentnej pôde. Médiá, aj koalícia sa utieka ku klamstvám, aby naše protesty očierňovali. Ako príklad uvediem klamstvá o tom, ako narástla chorobnosť na covid v Rimavskej Sobote po našich protestoch. Musela zasiahnuť iniciatíva Dáta bez pátosu, ktorá upozornila, že pravdou je pravý opak a naopak v Rimavskej Sobote bol nárast chorobnosti po protestoch minimálny. 

Erik Kaliňák: V ponuke majú rozdeľovanie národa, sankcie a násilie
Erik Kaliňák na sociálnej sieti v ôsmych riadkoch zhodnotil vládu a riešenie tretej vlny pandémie, ktorá údajne práve vrcholí. Tvrdí, že namiesto riešení má vláda opäť v ponuke rozdeľovanie národa, sankcie a násilie. Nepoučili sa? Pýta sa. Premiér... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Vďaka kotrmelcom súčasnej koalície je námetov na natáčanie krátkych videí dosť predlôh. A tie vaše sa na sociálnych sieťach tešia mimoriadnej obľube. Pripravujete ich výlučne iba na základe akýchsi osnov, alebo reagujete aj spontánne?

Už som to naznačil v prvej odpovedi. Mojou motiváciou, ale zároveň aj inšpiráciou, sú dennodenné prešľapy vládnej moci. Asi je vidieť, že točenie videí ma baví a v tejto práci ma povzbudzujú aj reakcie ľudí, ktoré mám v prevažnej väčšine pozitívne. Niekedy až príliš (smiech).

Keby ste mali absolútnu moc, ktoré tri veci, čo sa týka politiky by ste zmenili okamžite?

Absolútnu moc by som nikdy nechcel mať, pretože je to niečo, čo je v rozpore s demokraciou. V politike by som, vzhľadom aj na aktuálnu situáciu v našej krajine, chcel vyššiu mieru profesionality politikov, ďalej by som očakával, že v politike budú pôsobiť duševne zdraví ľudia, ktorí majú svedomie a budú sa ním aj riadiť.

Maďari kritizujú Igora Matoviča. Bolo by vhodné odísť - so sklonenou hlavou (Felvidek.ma)
O slovenskej politickej kultúre píše maďarský denník Felvidék.ma. Podľa Felvidék.ma je politická kultúra na Slovensku ako Columbova žena. Každý o nej hovorí, ale zatiaľ ju nikto nevidel. "Parlamentné a mimoparlamentné prejavy politikov nemajú nič... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Aký je ideálny politik?

Ideálny politik je taký, ktorý dokáže mať počas výkonu verejnej funkcie nadhľad, vedieť rozmýšľať o spoločnosti aj mimo svojej bubliny. Dôležité je tiež, aby nepodľahol pocitu vlastnej neomylnosti a stále dokázal byť kritický voči krokom, ktoré robí.

Plánujete v najbližších voľbách kandidovať za stranu SMER – SD?

Môj profesionálny život je spojený s prácou pre stranu SMER – SD, a preto som aj prijal veľkú výzvu byť podpredsedom strany. Za to som predsedovi strany Robertovi Ficovi vďačný a nesmierne si túto ponuku vážim. To je myslím aj jasná odpoveď na Vašu otázku.

Ak áno, akému rezortu by ste sa v prípade vstupu do výkonnej politiky chceli venovať?

Táto otázka sa mi javí predčasná, predsa len v strane máme oveľa skúsenejších odborníkov, ktorých vieme poskytnúť na výkonné pozície vo vedení štátu. Osobne mám blízko k novým technológiám a snažím sa tiež zorientovať sa v eurofondovej problematike.

Čo želáte Slovensku do najbližšieho, prichádzajúceho roku 2022, ktorý nám už pomaly klope na dvere?

Slovensko potrebuje väčší pokoj a vyššiu dôveru vo fungovanie štátu. Tu vidím jedinú odpoveď, ako to dosiahnuť. Slovenská verejnosť musí cítiť, že na čele štátu nie sú blázni a amatéri, ale ľudia, ktorí sú profesionáli v správe krajiny, o ktorých sa môžu občania oprieť a dôverovať im. Takáto vláda dokáže prísť jedine vtedy, ak sa v čo najkratšom čase uskutočnia predčasné parlamentné voľby. 

Koaličný dezolát (nielen) s obmedzenou mentálnou výbavou
Mnoho slov sa mi tlačí do klávesnice, ale začnem predsa len, i napriek téme, s najvyšším vypätím duševných síl slušne. Vážení predstavitelia koalície s výnimkou Igora Matoviča - to sa fakt nehanbíte? To si naozaj odmietate priznať, že vás on... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.