Pravoslávny farár počas omše šokoval veriacich: Omikron má v sebe ľudský gén!
10 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Veriaci v Michalovciach na bohoslužbe nemohli uveriť vlastným ušiam - pravoslávny kňaz Ján Šafin počas omše hovoril, že variant omikron, ktorý aktuálne straší svet, v sebe nesie ľudský gén. Podľa odborníkov je to však nezmysel a Pravoslávna cirkev na adresu výrokov svojho člena nereaguje. Informáciu priniesol portál Topky.sk.

Online bohoslužba

Keďže veriaci mohli ísť do kostola len na spoveď, skupinové bohoslužby sa vysielali online. Takto to praktizovala aj Pravoslávna cirkev a omšu odvysielala na videoplatforme. A práve počas kázne odzneli slová farára Jána Šafina, ktoré zaskočili mnohých veriacich.

Bohoslužby sa môžu konať výlučne v režime OP
Bohoslužby sa môžu konať výlučne v režime OP, teda pre zaočkovaných alebo ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali. Vyplýva to z upravenej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá nadobudla účinnosť v piatok. "Organizátor bohoslužieb... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Netají sa odporom k opatreniam

Šafin sa v závere svojej kázne venoval práve súčasným opatreniam. Rozhovoril sa o transhumanizme. Tvrdil, že variant omikron nosí v sebe ľudský gén. „Dnes hovoria, to sú hoaxy, to sú konšpirácie, alebo rôzne iné výmysly, ktoré nemajú s realitou nič spoločné. Lenže aj teraz sa ukázalo, že v omikrone je ľudský gén,“ povedal pred kamerami Šafin. Transhumanizmus, ktorý spomínal, filozofický koncept, ktorý sa zaoberá možnosťami transformácie človeka prostredníctvom moderných technológií. Svoje slová obhajuje tým, že súčasné opatrenia v boji proti covidu predstavujú zhmotnenie idey transhumanizmu. Samotná cirkev sa na slová svojho člena nevyjadrila.

Reagovali však odborníci

Infektológ Pavol Jarčuška a vedec Pavol Čekan. Jarčuška pre Topky.sk uviedol, že nový variant nemá v sebe ľudský gén. „Omikron je zmutovaný koronavírus. Má vyše 30 mutácii na spikovom proteíne. Vírusy mutujú a žijú v ľuďoch, ale ľudský gén tam nie je,“ uviedol. Čekan slová Jarčušku dopĺňa. Nie je možné, aby omikron v sebe niesol ľudský gén. Farár si podľa neho zle interpretoval slová odborníkov. „V článkoch, na ktoré sa farár odvoláva, sa aj píše, že pravdepodobne išlo o pacienta, ktorý mohol mať dva koronavírusy. Jeden, ktorý spôsobuje prechladnutie a druhý SARS-CoV-2. Keby si koronavírus požičal ľudský gén, tak by ho museli niekde v tom genóme nájsť a nemohol by mať podobnosť s variantom delta na takmer 98 percent. Ak by si omikron požičal ľudský gén, tak tá podobnosť by bola oveľa, oveľa nižšia. Ľudský gén je hlavne DNA a koronavírus je RNA,“ vysvetlil Čekan s tým, že ľudskú DNA  tvoria dve vlákna, kým RNA len jedno. „Najnovšie články netvrdia, že ľudský gén je v omikrone, len sa snažia nejakou sekvenčnou analýzou povedať, že možno ten omikron bude mať ľahšie priebehy, že sa bude viac podobať na nádchu, ale to je ešte veľmi predčasné. Je nemožné, aby omikron mal ľudský gén, resp. ľudskú DNA,“ uviedol pre portál.

Ribár: Väzobne vyšetrovaní sú často nevinní. Treba tomu prispôsobiť podmienky
K plánovanému zámeru humanizácie podmienok vyšetrovaných vo väzbe od ministerky spravodlivosti Kolíkovej sa vyjadril Martin Ribár, ktorý bol vo väzbe 565 dní. Nie je to teda len nejaká teória či sprostredkované zážitky a skúsenosti niekoho iného.... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.