Kam sa vybrať na vianočné trhy? Pozrite sa, čo čakať v Maďarsku a Poľsku
08 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Slováci sú aj tento rok ochudobnení o nezameniteľnú vianočnú atmosféru. Znovu sa musia zaobísť bez stretnutí pri stánkoch s tými najrôznejšími vôňami. U našich susedov si však s opatreniami ťažkú hlavu nerobia.

Poľsko a Maďarsko sa rozhodli, že vianočné trhy rušiť nebudú, a tak tam za klobáskami, darčekmi a typickou atmosférou chodia aj mnohí Slováci. Reportéri Plus1Deň zisťovali, o čo všetko je našinec ukrátený.

V Maďarsku akoby ani žiadna pandémia nebola

Vianočný Győr je slávnostne vysvietený a žije to tam, akoby ani žiadna pandémia nebola. Mnohí ľudia síce nosia rúška alebo respirátory, ale nie všetci a obchody sú otvorené, kaviarne tiež.

Na vianočnom trhu väčšina kupovala rozličné ozdoby a dobroty či drobné darčeky ako bižutériu, peňaženky, kabelky, keramiku, šály, čapice. Nechýbali ani vtipné podarúnky. Hudba vyhrávala a celým priestorom sa šírila vôňa klobások a trdelníkov. 

Ako to je s nebezpečnosťou Covidu-19? Štatistiky hovoria jasne...
V masmédiách sa objavujú rôzne údaje a je zložité sa v tej mase informácií zorientovať, najmä ak nám ponúkajú raz taký, inokedy opačný záver. Príkladom sú najnovšie informácie z Maďarska na uvedenom odkaze . Čo si má človek myslieť keď na rozdiel... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Slováci, ktorí sa tam ocitli, boli miestni, teda takí, ktorí bývajú v Maďarsku. „Tí cezhraniční chodia väčšinou cez víkend,“ prezradili. Kupujú hlavne vychýrené mangalicové klobásky a mäsové výrobky, ale aj darčeky, ktoré sú predsa len trochu iné ako na Slovensku. 

V okolitých otvorených kaviarňach covid pas od hostí nepýtajú. 

Poľské trhy bez obmedzení 

Vyhľadávaná destinácia Slovákov aj Čechov opäť nesklamala. Vianočné trhy v Poľsku neobmedzili prakticky vôbec. „Celkovo tam neplatí veľa opatrení a aj tie, čo platia, ľudia dodržiavajú tak na polovicu,“ napísal český Blesk

Matovič chce z 300-tisíc ľudí zodrať kožu! Pozrite, o čo menej platia Česi a Maďari
„Živnostník nemá živiť štát. Naopak, štát si má vážiť, že živnostník živí seba a svoju rodinu.“ To je heslo, ktoré si OĽaNO napísalo ešte v roku 2020 do svojho volebného programu. Dnes je všetko inak. Počet živnostníkov stále klesá Minister... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Zatiaľ je tam atmosféra, akoby sa nič nedialo. Trhy sú rozložené v celom centre a desiatky stánkov bez rozstupov ponúkajú všetko možné od remeselných výrobkov cez oblečenie, domáce potraviny aj varené pokrmy. Pre prípad zlého počasia sú tam dokonca kryté vykurované sedenia.

Poľsko nevyhodnotilo vianočné trhy ako riziko, a tak ponúka zážitok, aký teraz nájdete málokde, ale pri miestami hustých davoch nakupujúcich je pravdepodobnosť nakazenia dosť veľká. 

NCZI zmenilo metodiku zberu dát k pandemickej situácii
Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zmenilo metodiku zberu dát k pandemickej situácii. Ako TASR informovala jeho hovorkyňa Alžbeta Sivá, národné centrum tak urobilo z dôvodu praktického prehľadu pre občanov, ako aj pre poskytovateľov... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.