Nemecko: Sociálni demokrati, FDP a Zelení podpísali koaličnú zmluvu
07 | 12 | 2021 I tasr

Predstavitelia Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) v utorok dopoludnia v Berlíne podpísali koaličnú zmluvu novej nemeckej vlády. Informoval o tom denník Die Welt.

V stredu má byť za nového kancelára v Spolkovom sneme (Bundestagu) zvolený Olaf Scholz z SPD, ktorý po 16 rokoch nahradí na čele vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Po zvolení Scholza za kancelára zloží prísahu i jeho nový vládny kabinet, približuje agentúra DPA.

Predseda VÚC Trnka a jeho obrovský problém
Tuctová korupčná schéma - košická župa si cez firmu županovho známeho kúpila teplomery. Ich štandardná cena je 400 eur, no župa zaplatila dvakrát toľko. Župan Trnka si zarobil na poriady problém. Kauzu sleduje Denník N. Dva maily zo súkromnej... Čítať ďalej
07 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Scholz označil podpísanie koaličnej zmluvy za akt, ktorý "naštartuje novú vládu". Predseda FDP Christian Lindner vyhlásil: "Teraz začína čas činov." Spolušéfka Zelených Annalena Baerbocková uviedla, že koaličná zmluva odráža rozmanitosť Nemecka.
K podpísaniu koaličnej dohody došlo dva a pol mesiaca po parlamentných voľbách v Nemecku, ktoré sa konali 26. septembra. Konzervatívna Únia CDU/CSU v nich utrpela výraznú porážku.

Víťazná SPD sa na vláde dohodla s liberálmi s FDP a Zelenými. Dosiahnutú 177-stranovú koaličnú dohodu predstavili 24. novembra. Členovia všetkých troch strán následne dohodu schválili, pričom ako poslední z nich oznámili v pondelok výsledky svojho hlasovania Zelení.

„Varšavský summit": Ako chcú pravicové strany zmeniť podobu EÚ. Obvinili európske inštitúcie z prekračovania svojich právomocí!
Poľská vládnuca strana pozvala do Varšavy európsku pravicu. Na stretnutí niekoľko pravicových konzervatívnych strán varovalo pred stratou národnej suverenity v Európe. Asi desiatka straníckych lídrov sa na summite „zaprisahala“, že bude bojovať... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová