S ukončením lockdownu nerátajte!
05 | 12 | 2021 I Diana Zaťková
Desať dní od zavedenia lockdownu na Slovensku včera odborníci prehodnocovali dáta. Ako budú vyzerať nasledujúce opatrenia a čo nás čaká?
Vláda s rozhodnutím váha, odborníci majú jasno

Včera to bolo presne desať dní, čo bol na Slovensku zavedený lockdown a konzílium odborníkov podalo po zhodnotení svoje odporúčania vláde. Ak chce Richard Sulík naďalej presadzovať uvoľnenie opatrení, určite ho nepotešia.

Všetky najbližšie rozhodnutia však spočívajú na pleciach vlády. Kľúčové rozhodnutia padnú počas budúceho týždňa. Šéf SaS naznačil aj využitie veta, ak sa pandemické opatrenia nezmiernia aspoň pre očkovaných, píše denník Pravda.

Dozvieme sa to až v stredu

V pondelok zasadne koaličná rada, vypočuje si odporúčania a politici by sa mali dohodnúť, čo s lockdownom. Ak bude pokračovať, tak v akej forme? V stredu by mala vláda vyhlásiť nové pravidlá a tie začnú platiť vo štvrtok.

Zatiaľ je však rezort zdravotníctva i Úrad vlády SR, čo sa týka opatrení v najbližších dňoch, skúpy na slovo.  

Desať dní lockdownu: Čaká nás zmena v opatreniach?
Desať dní od zavedenia lockdownu na Slovensku idú odborníci prehodnocovať dáta. Ako budú vyzerať nasledujúce opatrenia a čo nás čaká? Počkáme si na zhodnotenie odborníkov V dnešnú sobotu je to presne desať dní, čo bol na Slovensku zavedený... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Slovensko je na špici rebríčka

Slovensko sa momentálne pohybuje v počte úmrtí na špici. Národné centrum zdravotníckych informácií v sobotu oznámilo, že na covid na Slovensku zomrelo dosiaľ 14 771 ľudí. V stredu to bolo 103 a vo štvrtok 90 obetí. V piatok ich pribudlo 75.

Od vyhlásenia núdzového stavu vzrástol počet hospitalizovaných na 3 408 a pribudli aj ľudia na umelej pľúcnej ventilácii, podľa sobotňajších čísiel je ich 297. Aktuálne do nemocníc prichádza viac ako tristo covidových pacientov denne.

„Nečakali sme, že sa lockdown okamžite odrazí na hospitalizáciách. To, že budú rásť, sme očakávali. Čo čakáme, je sploštenie krivky, no ani to zatiaľ jednoznačne nevidíme,“ spresnila primárka infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava a členka Konzília odborníkov Alena Koščálová.

TIS vidí riziko budúceho zneužitia trestného činu šírenia nepravdivej informácie
Pri navrhovanom trestnom čine šírenia nepravdivej informácie existuje vysoké riziko budúceho zneužitia. Myslí si to právnik Transparency International Slovensko (TIS) Ján Ivančík. Uviedol to v reakcii na navrhovanú novelu Trestného zákona z dielne... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | tasr

Sulíkovci proti všetkým?

Jednoznačné nie lockdownu hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. Je rozhodnutý, že na koaličnej rade nebude vetovať pokračovanie lockdownu v prípade, ak by sa uvoľnili opatrenia pre očkovaných. Nevšíma si ani odporúčania odborníkov.

„Trend nevyzerá tak, že by sme zmenili svoj postoj – teda uvoľnili opatrenia pre zaočkovaných a súčasne zvýšili kontrolu štátu, aby opatrenia boli dodržiavané,“ uviedla šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

Konzílium apeluje

Konzílium odborníkov však prízvukuje, že v momentálnej situácii nie je priestor na uvoľnenie opatrení pre očkovaných. „Koľko zaočkovaných je infikovaných? To, že očkovanie chráni proti ťažkému priebehu ochorenia, vidíme v nemocniciach, menej však chráni pred samotnou infekciou. Preto najmä v situácii, keď máme na Slovensku intenzívne komunitné šírenie, máme pomerne vysoký počet nakazených aj medzi zaočkovanými,“ spresnila Koščálová.

Lekár a šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý pôsobí vo Fakultnej nemocnici v Nitre, hovorí, že sa zopakuje situácia z druhej vlny, keď zomieralo sto ľudí denne. V nasledujúcich týždňoch bude podľa neho počet obetí rásť. „Vyblokované zdravotníctvo má a bude mať vysoký počet obetí,“ podotýka.

Slovenské zdravotnícto je na kolenách: Sestra zarobí ako predavačka...
Slovenské zdravotníctvo, ktoré má problémy už desaťročia, položila pandémia definitívne na kolená. Nemocnice zažívajú pre covid kritickú situáciu. Chýbajú jednoducho ľudia. A tí, čo naše zdravotníctvo neopustili, ťahajú neúnosné šichty. Za odmenu,... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.