O koľko sa zvýši váš dôchodok? Vypočítajte si informatívnu sumu
04 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Január je už tradične mesiacom, počas ktorého sa dôchodcovia dozvedia, o koľko im zdvihnú dôchodok pre najbližší rok. My vám vďaka denníku Pravda ponúkame možnosť vypočítať si, o koľko eur sa vám zvýši dôchodok.

O vyšší dôchodok žiadať nemusíte

Sociálna poisťovňa vám dôchodok prepočíta a zvýši o 1,3 % automaticky, o zvýšenie teda netreba žiadať. Dôchodok v novej výške dostanete v tradičných januárových výplatných termínoch. 

Podľa čoho sa dôchodky zvyšujú

Dôchodky sa v roku 2022 zvýšia o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov určeného Štatistickým úradom Slovenskej republiky za prvý polrok kalendárneho roka 2021, t. j. o 1,3 % mesačnej sumy dôchodku, píše Pravda. 

Vyšla nová publikáca o betleheme v nitrianskej Katedrále sv. Emeráma
Ako uvádza vo svojom vyhlásení Konferencia biskupov Slovenska v Katedrálnom chráme-Bazilike sv. Emeráma v Nitre je umiestnený tento rok nový betlehem, ktorý pochádza z rúk umeleckého rezbára Georga Bergmeistera z Južného Tirolska. V tejto... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Norbert Pančík

Ako budú valorizované minimálne dôchodky

Pre tento druh dôchodku platí zo zákona osobitný mechanizmus, upozorňuje Pravda. Valorizácia sa ich teda priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 valorizuje (teda zvyšuje o 1,3%) jeho pôvodne vypočítaný dôchodok. Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok.  Suma minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 nemení. Ak bude po zvýšení (valorizácii) dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od 1. januára 2022, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok.

Vypočítajte si, aký bude váš dôchodok

Sociálna poisťovňa pripravila pre dôchodcov aj veľmi jednoduchú Kalkulačku na výpočet valorizácie. V nej označíte druh dôchodku a v ďalšom riadku treba zadať výšku mesačne poberaného dôchodku. Kliknete na ikonku "vypočítať" a systém vám vypočíta informatívnu sumu dôchodku, ako aj sumu, o ktorú sa dôchodok zvyšuje.

V prístupe voči ľuďom so zdravotným postihnutím badať posun. Veľmi čudný
Od malička som to, čomu sa hovorí "človek so zdravotným postihnutím". Považujem za veľké šťastie, že žijem v dnešnej dobe, kedy už (alebo ešte?) nie sme považovaní za príťaž spoločnosti, ale bývalo to aj lepšie. Paradoxne. Veľa sa o nás hovorí A... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.