Psychológovia sa vyjadrili k plošnému zatváraniu škôl. Môže poškodiť psychiku detí
03 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Psychológovia z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie nesúhlasia s plošným zatváraním škôl na úrovni okresov a upozorňujú na dlhodobý negatívny dopad takéhoto rozhodnutia na psychický stav detí. Svoje vyjadrenie zverejnili na webovom sídle ústavu.

Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie apeluje na regionálne úrady zdravotníctva, aby prehodnotili plošné zatváranie škôl po celých okresoch. Podľa nich deti v zlej pandemickej situácii nemôžu znášať dôsledky rozhodnutí dospelých.

Fico: Čaputová je zodpovedná za súčasný stav. Budeme vás chodiť budiť
Robert Fico, predseda strany Smer - SD a poslanec NRSR sa vo svojom videu na sociálnej sieti vyjadril k prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá smerovala vláde pomerne rázny odkaz o tom, že majú konať proti pandémii a realizovať reformy. Vyzvala... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Nárast psychologických problémov detí

Posledné mesiace evidujú prudký nárast klientov práve vo vekovej kategórii druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov, ktorí sa na nich obracajú s problémami s úzkostným prežívaním, depresiou, sociálnou fóbiou, sebapoškodzovaním, poruchami príjmu potravy, nadmerným užívaním internetu, počítača a mobilného telefónu. Pribúdajú problémy s narušeným spánkovým režimom, trápia ich somatické ťažkosti. Ide o reakciu na dlhodobú sociálnu izoláciu.

Deti a mladí ľudia sa ešte nedokázali plnohodnotne zaradiť do vzdelávacieho procesu po období dlhej sociálnej izolácie počas minulého školského roku. Častejšie tiež zlyhávajú po návrate do škôl, niektorí stratili pracovné návyky, nedokážu sa sústrediť a pripraviť sa do školy a dosahujú výrazne horšie výsledky ako pred pandémiou.

Matematik Kollár kritizuje zatvorenie škôl: Nemá to logiku! Jediný, kto súhlasí je Gröhling
Odborníci na Slovensku ešte stále nerešpektujú priania našej vlády! Aj keď všetkých Slovákov vládna koalícia už od vypuknutia pandémie presviedča, že sa riadi odporúčaniami odborníkov v danom obore, asi je opak pravdou. A rozhodnutia špecialistov... Čítať ďalej
03 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Prítomnosť v škole pozitívne prospieva

Psychologické výskumy potvrdzujú, že každý deň, ktorý dieťa strávi prezenčne v škole po veľmi náročných dvoch rokoch výučby, prispieva k zlepšeniu a podpore jeho duševného zdravia.

Psychológovia z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie opakovane poukazujú na zhoršovanie psychického zdravia detí so závažnými následkami pre ich osobný, súkromný aj pracovný život. Vplyv dôsledkov na duševné zdravie detí môže byť dlhodobý, nezvratný a doživotný.

Psychológovia apelujú na regionálne úrady verejného zdravotníctva, aby zatváranie tried bolo cielené, v nevyhnutnej miere a bez plošného zásahu v celom okrese.

B. Gröhling: Posledné rozhodnutia RÚVZ idú proti pravidlám, ktoré sa nastavili
Posledné rozhodnutia regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v súvislosti so zatváraním škôl idú proti pravidlám, ktoré sa nastavili. Ignorujú stav v jednotlivých školách a v prípade Bratislavského kraja ešte aj úplne popierajú... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/ tasr

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory, využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!