Štefan Harabin o rozhodnuti Ústavného súdu o Mikasových vyhláškach
02 | 12 | 2021 I Eka Balašková

Emeritný predseda Najvyššieho súdu sa vo svojom statuse na sociálnej sieti zaoberá rozhodnutím Ústavného súdu z 1. decembra, ktoré sa týkalo vyhlášok ÚVZ.

Čo sa dá konštatovať

"Z toho, čo je známe o včerajšom verdikte Ústavného súdu o Mikasových vyhláškach, cez vyjadrenie Fiačana, sa dá bez najmenších pochybnosti konštatovať, že Ústavný súd nerozhodol o tom, že neplatí právny záver v nasledovnom znení." otvára problém Š. Harabin.

Dr. Piják: Nebezpeční nie sú hoaxeri, ale tí, čo do problematiky vidia
O prípade MUDr. Pijáka sme aj my písali niekoľkokrát. Tentokrát je to rozhovor Jána Baránka s MUDr. Michalom Pijákom, ktorý uverejnil na svojom YouTube kanáli. Pravda o "veľmi, veľmi vážnom stave" "Je to nezmysel," odpovedá MUDr. Piják na otázku... Čítať ďalej
04 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Nie je na to zákon

„Platný právny stav na území Slovenskej republiky občanovi zákonom neukladá právnu povinnosť nosiť rúško, resp. respirátor, testovať sa, podrobovať sa registrácii na ekaranténu a ani očkovať sa. Občan nemá ani povinnosť preukazovať sa potvrdením o testovaní, resp. o očkovaní a ani odhaľovať svoju zdravotnú dokumentáciu.“ Ústavný súd tak podľa bývalého predsedu NS tak "iba konštatoval, že Úrad verejného zdravotníctva SR (ďalej len „ÚVZ“) je súčasťou výkonnej moci a je splnomocneným orgánom štátnej správy, tzv. dekoncentrovaným orgánom štátnej správy, s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý je oprávnený vydávať vyhlášky ako všeobecne záväzné právne predpisy."

Právny základ

"Ústavný súd rozhodoval nesporne len o právnom základe pre vydávanie vyhlášok ÚVZ ako všeobecne záväzných právnych predpisov." Píše ďalej Š. Harabin: "Zjavne nerozhodoval o rozsahu práv a povinností, v rámci ktorých môže ÚVZ nariaďovať opatrenia pri ochrane verejného zdravia a ani neposudzoval samotné vyhlášky podľa ich obsahu. Konanie o rozsahu práv a povinností, v rámci ktorých môže ÚVZ nariaďovať opatrenia pri ochrane verejného zdravia, bolo odročené a vyhlášky z hľadiska ich obsahu sú posudzované v iných konaniach."

D. Daniš tvrdo vycvičil ministerku Kolíkovú
Vo svojom článku na Postoji Dag Daniš napísal Ministerka spravodlivosti pripravuje náhubkový zákon. Tvrdí v ňom, že za niektoré paragrafy by sa skutočne nehanbil ani boľševik. Pre zachovanie autentickosti názoru autora, prinášame ho v plnom... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

"Ústavný súd súčasne povedal ale i to,

že vyhlášky ÚVZ sú preskúmateľné v súdnom konaní." upozorňuje emeritný sudca: "I na podklade toho už dlhodobo tvrdím, že uznesenia vlády Slovenskej republiky a vyhlášky ÚVZ vydávané v tejto spojitostí v oblasti protiepidemických opatrení, ktoré obmedzujú a porušujú základné ľudské práva a slobody, sú právne nulitné, čo sa napokon nepochybne preukáže prostredníctvom konania v rámci správneho súdnictva."

Podporíte nás?

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD