Eduard Chmelár : Akademická samospráva na vysokých školách musí byť zachovaná
01 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová
Politológ Eduard Chmelár podporuje zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách. A na sociálnej sieti vyzýva k podpísaniu petície s názvom: Petícia za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách.

Chmelár sa vyjadril k problematike už 16. novembra, v predvečer Dňa študentov. "Predloženú novelu vysokoškolského zákona považuje, za karikatúru reformy a pridávam sa k hlasom tých, ktorí ju požadujú stiahnuť. Najhoršie na súčasnej novele je však istota, že skvalitnenie vysokých škôl neprinesie. Podporujem požiadavky študentov i väčšiny vysokých škôl stiahnuť príslušnú novelu vysokoškolského zákona," napísal v príspevku na sociálnej sieti. 

Pred pár dňami Eduard Chmelár zverejnil petíciu a napísal: "Ak ste tak ešte neurobili, chcel by som vás poprosiť o podporu tejto petície. Je to dôležité. Ďakujem vám."

V Nitre sa včera začal súd s Holanďanom, ktorý priviezol takmer 1,5 tony drog
Na Okresnom súde Nitra sa včera (30.11.) začal proces s občanom Holandska Leonom V., stíhaného za obzvlášť závažný drogový zločin. Z Mexika ku nám priviezol pervitín za desiatky miliónov eur, píše My Nitra Pervitín v priemyselnom parku Veľké... Čítať ďalej
01 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Petícia za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách 

Petíciu doposiaľ podporilo 20 tisíc občanov a má nasledovný obsah: 

"My, učitelia, výskumníci, študenti, zamestnanci a zástupcovia slovenských vysokých škôl, máme záujem neustále sa zlepšovať, usilovať sa o kvalitné vzdelávanie a podporovať zmysluplné reformy.

Zásadne však odmietame predložený návrh novely vysokoškolského zákona, pretože obmedzuje akademické slobody a dáva nebezpečné právomoci politickým nominantom, ktorí by tak mohli úplne ovládnuť vysoké školy, ich majetok a blokovať im všetky dôležité rozhodovacie procesy. Nechceme návrat do obdobia spred roku 1989.

Žiadame preto predkladateľa, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, stiahnuť aktuálny návrh novely, vrátiť sa k vecnej diskusii a nastaviť vysokoškolský zákon tak, aby pripravil prostredie pre skutočné zvyšovanie kvality univerzít a zredukovanie odlivu študentov a výskumníkov do zahraničia v záujme budúcnosti a konkurencieschopnosti Slovenska."

Predsedom petičného výboru je Dr. h. c. prof. Dr. Ing.  Oliver Moravčík,  rektor STU. Členmi petičného výboru sú: Dr. h. c. prof. Dr. Ing.  Oliver Moravčík,  rektor STU, prof. JUDr. Marek Števček, PhD., rektor UK, doc. RNDr. Martin Putala, PhD., predseda RVŠ, Bc. Filip Šuran, predseda ŠRVŠ.

Petíciu môžete podporiť tu

A. Danko: Lockdown sa nemal prijímať zo dňa na deň
Zavedeniu lockdownu ako najprísnejšieho pandemického opatrenia mala predchádzať spoločenská dohoda so zamestnávateľmi a zamestnancami, ktorá by obyvateľstvo pripravila na prijatie takéhoto rozhodnutia z autority štátu. V diskusii na TASR TV to... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | tasr

Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory

"Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD."