Môže nová vakcína ukončiť pandémiu?
29 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Nová izraelská vakcína proti COVID-19 by mohla pre Izrael a zvyšok sveta zmeniť pravidlá hry. Vedci ohlásili výborné výsledky, ktoré dosiahli už počas klinického testovania!

Účinnejšia proti mutáciám

Experti pracujú na novej vakcíne a zatiaľ ohlasujú výborné výsledky. "S vakcínou sú spojené inovácie, ktoré potenciálne riešia tento desivý vírus lepšie ako iné technológie," povedal doktor Jonathan Javitt, generálny riaditeľ NeuroRx, americkej farmaceutickej spoločnosti, ktorá získala výhradné celosvetové práva na vývoj, výrobu a marketing na izraelskú vakcínu BriLife. 

Je to práve izraelská vakcína, ktorá môže zamiešať karty v boji proti COVID-19. Tá má podľa niektorých vedcov hneď niekoľko výhod.„Vakcína BriLife by mohla byť účinnejšia proti mutáciám a poskytnúť trvalú imunitu,“ informuje The Jerusalem Post.

Kandidát na vakcínu pôvodne vyvinul Izraelský inštitút pre biologický výskum (IIBR). Ten funguje pod záštitou úradu premiéra a úzko spolupracuje s ministerstvom obrany.
 
Strategické a technické možnosti inštitútu sú zahalené rúškom tajomstva, no tento týždeň denník The Jerusalem Post získal prístup k novým údajom, ktoré ukazujú, že BriLife by mohol byť účinnejší proti mutáciám a poskytnúť trvalú imunitu.
 
Nemecký imunológ: Variant omikron sa mohol vyvinúť u pacientov s HIV
Prekvapivo vysoký počet mutácií na novom koronavírusovom variante omikron môže naznačovať, že tento variant sa vyvinul u pacientov s HIV alebo s inými poruchami imunitného systému. Uviedol to popredný nemecký imunológ Carsten Watzl, ktorého v... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr
Nízka infekčnosť
Vakcína BriLife je založená na platforme používanej farmaceutickým gigantom Merck & Co. pre svoju vakcínu proti ebole, čo znamená, že ide o platformu, ktorá je už niekoľko rokov dostupná na celom svete a je preukázaná ako bezpečná a účinná.
 
„Rozhodli sme sa pre prístup, ktorý je na jednej strane moderný a na druhej strane konzervatívnejší a menej odvážny, než zvolili ostatní výrobcovia vakcín,“ povedal otec izraelskej vakcíny BriLife proti koronavírusu, profesor Shmuel Shapira.
 
Ako informuje izraelský denník, výsledky sú zatiaľ veľmi sľubné. „Len jeden z dvoch stoviek ľudí sa po nej nakazil neskôr vírusom COVID-19.“
 
BriLife je vektorová vakcína. Obsahuje vírus vezikulárnej stomatitídy (VSV) a geneticky ho upravuje tak, aby na svojom obale exprimoval špičkový proteín nového koronavírusu.
 
Tlak na neočkovaných sa zvyšuje: Bez očkovania na „vodičák“ zabudnite!
Koronový režim prichádza s čoraz väčšou diskrimináciou zdravých neočkovaných. Politickí lídri si zjavne obľúbili znevažovanie, ba dokonca úplné vyčleňovanie ľudí. Tí bez očkovania teraz nesmú robiť ani vodičské skúšky. Prídu o peniaze, ktoré už do... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová
Ako pôsobí?
Po podaní injekcie sám o sebe nespôsobuje ochorenie. Namiesto toho telo rozpozná špičkový proteín, ktorý je exprimovaný na obale a začne rozvíjať imunologickú odpoveď. Navyše, na rozdiel od iných vakcín, táto sa viaže na presnú bunku v pľúcach, na ktorú sa zameriava nový koronavírus.
 
"Je to ako dostať vírus ako koronavírus bez toho, aby ste dostali chorobu," vysvetlil Caraco. "Potom, ak ste náhodou vystavení skutočnému koronavírusu, imunologická odpoveď, ktorú spustila vakcína, zabráni infekcii."
 
Väčšina štandardných vakcín, ako napríklad vakcína proti osýpkam, vystavuje imunitný systém oslabenej verzii antigénu, ktorá ho učí rozpoznať a zabiť chorobu. Nové mRNA vakcíny na druhej strane využívajú sekvenciu genetického RNA materiálu produkovaného v laboratóriu, ktorá po injekcii vstúpi do buniek a podnieti produkciu vírusových zložiek, ktoré následne trénujú imunitný systém na boj s vírusom.
 
Pandémia smrti mladých športovcov pokračuje
Je záhadou, ako pribúdajú kolapsy športovcov, všimol si Nový čas. Tento týždeň skolaboval už druhý profesionálny futbalista. Jeden z lídrov treťoligového anglického futbalového tímu Wigan Athletic Charlie Wyke skolaboval na predzápasovej rozcvičke... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Ján Papuga
 
Pretože vakcína BriLife poskytuje imunitnému systému o niečo kompletnejšiu verziu proteínu spike, môže to dať imunitnému systému príležitosť vidieť viac cieľov na bielkovine spike, a teda zacieliť na vírus viac vecí, čím sa stáva účinnejším proti mutáciám.
 
Testy neutralizačných protilátok vykonané nedávno v laboratóriu IIBR ukázali, že protilátky vakcíny si zachovávajú svoju neutralizačnú kapacitu proti všetkým štyrom hlavným variantom, ktoré vyvolávajú obavy: Alfa, Beta, Gamma a Delta.
 
Tento výskum predložil na posúdenie The New England Journal of Medicine. "Veríme, že táto vakcína môže vytvoriť úroveň tkanivovej alebo slizničnej imunity okrem poskytovania normálnej protilátkovej imunity, normálnej cirkulujúcej imunity," povedal Javitt. 
 
Vakcína sa nemusí skladovať pri teplotách pod bodom mrazu ako mRNA vakcíny. A za predpokladu, že sa dá zvládnuť podobne ako vakcína Merck Ebola, jej skladovateľnosť bude tiež dlhšia.
 
Morawiecki kritizuje Merkelovú za telefonáty s Lukašenkom
Nemecká kancelárka Merkelová dvakrát telefonicky hovorila s bieloruským diktátorom Alexandrom Lukašenkom. Poľský premiér Mateusz Morawiecki si myslí, že to bol zlý nápad: Diktátor zneužíva kontakt na vlastné účely, píše nemecký Der Spiegel. Poľský... Čítať ďalej
29 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová
 
Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami do verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.