Online omše nestačia. V kostoloch sa dajú zachovať opatrenia
28 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Lockdown spôsobil mnohé obmedzenia, ktoré zapríčinia množstvo škôd. Zdá sa však, že pre niektorých poslancov sú najväčším problémom zatvorené kostoly. Podľa poslanca OĽaNO Milana Kuriaka je neprípustné, aby sa veriaci modlili online, keď sa začal advent. Informáciu podal portál dnes24.sk.

Namieta, že sa bohoslužby nemôžu konať za osobnej účasti veriacich. Listom sa obrátil aj na hlavného hygienika SR Jána Mikasa a na Úrad vlády SR. Úrad verejného zdravotníctva reagoval tým, že vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu neodporúča uvoľňovanie tohto opatrenia.

Ide o obmedzovanie ústavného práva

„Bohoslužby sa môžu konať len online formou, čo možno považovať za neprípustné pre všetkých veriacich na Slovensku, a to najmä vzhľadom na blížiace sa obdobie adventu, ako aj samotných vianočných sviatkov,“ poznamenal Kuriak s tým, že ide o obmedzovanie ústavného práva.

Podotkol, že bohoslužby sa často konajú v priestoroch, kde nie je problematické zoskupenie väčšieho počtu osôb pri zachovaní pandemických opatrení: dvojmetrové odstupy, povinné respirátory, zákaz spievania a podobne. Poukázal aj na situáciu v Rakúsku, kde napriek opatreniam ostali kostoly otvorené.

 „V prípade bohoslužobných zhromaždení ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte združujú osoby, ktoré sú ochorením COVID-19 najohrozenejšie, napríklad seniori či ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami, u ktorých je vyššie riziko ťažšieho priebehu ochorenia a vyššie riziko vážnych zdravotných následkov,“ upozornil ÚVZ v stanovisku.

Už po tretí raz zakázali omše

Žiadna virtuálna svätá omša katolíkom nenahrádza osobnú účasť. V reakcii na nový lockdown spojený s plošným zákazom verejných bohoslužieb to uviedol kňaz a bývalý spišský vikár Ján Duda na sociálnej sieti: „Pripomínam, že je to už po tretí raz, čo sú sväté omše takto zakázané. Neviem, či existuje krajina, v ktorej by sa toto mohlo stať.“

Vyzval predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), aby prehodnotil svoje rozhodnutie a zaradil katolíkom výnimku pre realizáciu svätej omše v obmedzenom režime, napríklad ako to bolo doteraz.

Už to prekročilo červenú čiaru

Kňaz Anton Ziolkovský na sociálnej sieti uviedol, že chápe okolnosti, keď je potrebné vykonať prísne opatrenia. Tvrdil však, že znemožniť veriacim pristupovať ku sviatostiam a zavrieť pre nich kostoly, je červená čiara.

Veriaci budú mať počas nasledujúceho obdobia lockdownu zakázanú skupinovú účasť na bohoslužbách. Heger potvrdil, že individuálna pastoračná činnosť zostane povolená, teda veriaci budú môcť ísť na spoveď alebo na individuálne prijímanie.