Bohatí majitelia honosných hausbótov sa prerátali
26 | 11 | 2021 I Jozef Uhlarik

Čierne stavby sú problémom aj na Slovensku. Na čierno stavajú nielen bežní ľudia či minoritné skupiny, ale aj bohatí ľudia, ktorým je jedno čo kde bude, a ako to tam bude vyzerať, hlavne že oni dosiahnu svoj cieľ, s ktorým sú spokojní.

Čierne stavby sa rozmohli aj v Jaroveckom ramene, kde si podľa portálu aktuality.sk po zregulovaní Dunaja doslova obsadili milionári tamojšiu zátoku. Tí si tu, len pár kilometrov po prúde od Bratislavy, zriadili akúsi prívodnú luxusnú štvrť s hausbótmi. Postupne ich tam ale bolo už toľko, že „domy“ na vode začali pôsobiť ako sídlisko, pričom niektoré z nich boli naozaj neprehliadnuteľné.

Celá oblasť je Chráneným vtáčím územím Dunajské luhy

Prvá vlna odporu voči bohatým majiteľom hausbótov sa zdvihla v roku 2012. Pri niektorých hausbótoch totiž vyrástli aj ohniská, altánky a parkovacie miesta, čo bolo zakázané. Hausbóty však v Jaroveckom ramene však aj po rokoch plávajú ďalej. Rozdiel je len v tom, že teraz pomedzi ne postavili diaľničný most, takže zopár ich majiteľov svoj „vodný hrad“ muselo presunúť na iné miesto. Oslovenie „vodný hrad“ nie je náhodné, pretože viaceré z hausbótov pôsobia honosne a pripomínajú skôr chaty. Sú to rozľahlé sídla, často väčšie ako dom priemernej slovenskej rodiny. Mať hausbót v tejto lokalite je naozaj paráda, pretože ich obklopujú takzvané mäkké lužné lesy – vŕbovo-topoľové. Celá oblasť je Chráneným vtáčím územím Dunajské luhy, kde platí druhý stupeň ochrany.

Bratislavské Regionálne centrum Štátnej ochrany prírody SR už v roku 2012 upozorňovalo na poškodzovanie prírody v tejto oblasti, lebo podľa prieskumov bolo zlikvidovaných minimálne 18-tisíc metrov štvorcových týchto lesov. Škodu v tom čase vyčíslili na viac ako 300-tisíc eur. Zničené boli desiatky metrov mokradí i lesov, pretože majitelia si tam vyjazdili príjazdovú cestu. Navyše tam pribudli nepovolené dreviny v podobe plota a tiež drobné stavby – prístrešky či parkoviská. A aby toho nebolo málo, majitelia hasbótov umelo navyšovali brehy. Škody pred takmer desiatimi rokmi vyčíslili na približne 437-tisíc eur.

V Kežmarku sa pustili do likvidácie envirozáťaže po armáde
Kežmarok je jedným z mnohých miest, kde pôsobila ako Česko-slovenská armáda, tak "spriatelené" armády Varšavskej zmluvy. Tá naša sa zbavila mnohých takýchto pôsobísk a tie "spriatelené" odišli pred 30 rokmi. Ostali tu po nich kasárne a v nich... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Diaľničný most narušil plány bohatých „hasbóťákov“

Stavebný úrad Jaroviec a Rusoviec nariadil zbúranie čiernych stavieb v danej oblasti ešte v roku 2015, pričom v tom čase evidoval celkovo 18 takýchto objektov. „Momentálne, čo sa týka katastrálneho územia mestskej časti Jarovce, neevidujeme žiadne čierne stavby. Stavebný úrad viedol dodatočné stavebné povolenia hlavne čo sa týkalo NN prípojok,“ uviedol pre Aktuality.sk sekretariát starostu. Lenže, v rovnakom období si nechali majitelia viac ako 200 hausbótov vypracovať odborom starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Bratislave odborné stanovisko a v je uvedené, že plavidlá nemajú na chránené územie výraznejší negatívny vplyv. Voči tomu ostro vystúpil súčasný starosta bratislavskej mestskej časti Rača Michal Drotován a kroky proti nezákonnostiam sľuboval v roku 2015 aj správca štátnych pozemkov – Vodohospodárska výstavba.

Stalo sa však niečo, s čím bohatí majitelia hausbótov nerátali. Pri ich plávajúcich obydliach začali budovať nultý obchvat Bratislavy, a tak niektorým z nich priamo nad hlavami vyrástol diaľničný most. Z 22 hausbótov situovaných v ochrannom pásme diaľnice napokon zostalo šesť. Záujem o hausbót v tejto lokalite ale neupadá. V prípade Jaroveckého ramena vydáva povolenie státia Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý podľa hovorcu Mariána Bocáka momentálne eviduje jedno nepovolené kotvenie v celej oblasti. Žiadosť ale zároveň posudzuje aj odbor životného prostredia na príslušnom okresnom úrade. Majiteľ tiež musí dodať celkovú technickú dokumentáciu hausbótu Štátnej plavebnej správe. Slovo má však aj správca brehu, teda Vodohospodárska výstavba.

Poslanec OĽANO sa inšpiroval Matovičom - Býva v neskolaudovanom dome!
Reč je o poslancovi Petrovi Libovi , ktorý sa na začiatku septembra s rodinou presťahoval do nového domu v Košickej vychytenej mestskej časti Pereš. Informovala pluska.sk Miestni nad tým krútia hlavami. Novostavba nie je zatiaľ ani skolaudovaná.... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Denis Merva

 Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!