Výberová chronológia tragických havárií autobusov v Európe od roku 2016
23 | 11 | 2021 I tasr
V súvislosti s dnešnou haváriou autobusu v Bulharsku, ktorá si vyžiadala najmenej 45 obetí vrátane 12 detí uvádzame prehľad najväčších autobusových nešťastí od roku 2016.
Dnešná tragédia Bulharsko

V havarovanom autobuse sa viezli najmä turisti zo Severného Macedónska, ale aj jeden Srb a Belgičan. Autobus ešte za tmy z dosiaľ neznámych príčin havaroval a začal horieť, informovala agentúra Reuters. Podľa bulharských úradov vozidlo zrejme narazilo do diaľničnej bariéry. Nie je jasné, či sa vznietilo predtým alebo až potom. Siedmich ľudí, ktorým sa z horiaceho vraku podarilo uniknúť, hospitalizovali v nemocnici v bulharskej metropole Sofia. Utrpeli najmä popáleniny, pričom jeden z nich má aj zlomenú nohu. Ich stav je stabilizovaný.

20. marca 2016
Neďaleko mesta Tarragona na severovýchode Španielska došlo k nehode výletného autobusu. Viezol 57 študentov vracajúcich sa do Barcelony. Trinásť z nich zahynulo a 43 utrpelo zranenia. Jedna zranená študentka bola zo Slovenska.

21. júna 2016
Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus havaroval pri meste Alexinac v Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich cestujúcich a 14 zranených.

20. januára 2017
Autobus so študentmi maďarského gymnázia, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval na diaľnici pri talianskom meste Verona. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.

Zomrela francúzska herečka, ktorá stvárnila Winnetouovu sestru Nšo-či
Vo veku 81 rokov zomrela v pondelok v obci Guingamp v Bretónsku francúzska herečka Marie Versiniová, ktorú preslávila úloha Indiánky Nšo-či vo filme Winnetou zo 60. rokov minulého storočia. Informoval o tom v utorok spravodajský portál... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | tasr


3. júla 2017
Najmenej 18 ľudí zahynulo pri nehode autobusu v nemeckom Bavorsku. Ďalších 30 osôb utrpelo zranenia.

23. apríla 2018
Nehoda autobusu a nákladného vozidla, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. V dôsledku nehody utrpelo zranenia ďalších 12 cestujúcich.

16. februára 2019
Havária autobusu na diaľnici v Severnom Macedónsku si vyžiadala 15 obetí.

 18. apríla 2019
 Spolu 29 životov si vyžiadala nehoda autobusu s nemeckými turistami na portugalskom ostrove Madeira. Pri havárii utrpelo 28 ľudí zranenia.

13. novembra 2019
Pri havárii autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 15 ľudí sa zranilo. V súvislosti s nehodou bol na 15. novembra na Slovensku vyhlásený štátny smútok.

15. augusta 2021
 Osem ľudí zahynulo pri havárii autobusu, ku ktorej došlo na diaľnici v Maďarsku. Ôsmi cestujúci sa zranili ťažko a 40 ďalších vyviazlo s ľahšími zraneniami.

Takmer polovica sveta má nesprávnu výživu, vyplýva z globálnej analýzy
Takmer polovica všetkých ľudí na svete má v dôsledku nesprávnej výživy buď nadváhu, obezitu, alebo podváhu. Vyplýva to z globálnej správy o výžive (Global Nutrition Report, GNR), ktorá bola zverejnená v utorok. Ako píše agentúra AFP, autori tohto... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | tasr