Takmer polovica sveta má nesprávnu výživu, vyplýva z globálnej analýzy
23 | 11 | 2021 I tasr
Takmer polovica všetkých ľudí na svete má v dôsledku nesprávnej výživy buď nadváhu, obezitu, alebo podváhu. Vyplýva to z globálnej správy o výžive (Global Nutrition Report, GNR), ktorá bola zverejnená v utorok.
Ako píše agentúra AFP, autori tohto každoročného prieskumu a analýzy najnovších údajov o výžive a súvisiacich zdravotných problémoch zistili, že 48 percent obyvateľov planéty jedáva buď príliš veľa, alebo príliš málo.

Pri súčasnom vývoji sa medzinárodnému spoločenstvu nepodarí dosiahnuť do roku 2025 až osem z deviatich nutričných cieľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), upozorňuje správa. Medzi tieto ciele patrí napríklad zníženie počtu detí, ktoré sú príliš chudé na svoju výšku alebo príliš nízke na svoj vek, a tiež obmedzenie miery obezity u dospelých.

Podľa správy vo svete v dôsledku nedostatočnej výživy zakrpatených takmer 150 miliónov detí mladších ako päť rokov. V rovnakej vekovej kategórií zároveň 45 miliónov detí trpí podváhou a 40 miliónov nadváhou. S nadmernou výživou majú problém aj dospelí ľudia, nadváhou alebo obezitou ich podľa správy trpí až 40 percent (2,2 miliardy ľudí).

Najlepším reštauratérom je francúzsky šéfkuchár Daniel Boulud z New Yorku
Francúzskeho šéfkuchára Daniela Bouluda, ktorý už takmer 40 rokov žije v New Yorku, vyhlásili v pondelok za najlepšieho reštauratéra na svete. Združenie Les Grandes Tables du Monde, zahŕňajúce 184 špičkových reštaurácií po celom svete a udeľujúce... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | tasr

Počet úmrtí spôsobených zlým stravovaním sa narástol od roku 2010 o 15 percent, priblížila predsedníčka nezávislej odbornej skupiny GNR Renata Michaová. Až štvrtina všetkých úmrtí dospelých osôb vo svete podľa nej súvisí s nesprávnou výživou.

"Naše zistenia ukazujú, že naša strava sa za posledných desať rokov nezlepšila a momentálne predstavuje veľkú hrozbu pre zdravie ľudí a planétu," dodala Michaová.

Súčasné nutričné ciele podľa GNR takmer vôbec nespomínajú, ako má vyzerať zdravá strava, upravujú len odporúčanú mieru sodíka v jedlách. Správa preto odporúča nový, celostný prístup a nastavenie nových cieľov.

Belgicko: Zadržali lekára, ktorý za úplatok vydal vyše 2000 falošných covidpasov
Belgická polícia zadržala v pondelok lekára z regiónu Valónsko, ktorý vydal vyše 2000 falošných osvedčení o očkovaní proti COVID-19. Umožnil mu to prístup ku kódovaciemu softvéru, na základe ktorého je možné získať covidpas, informovala v utorok... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | tasr

Autori analýzy tiež objavili, že ľudia jedia príliš málo ovocia a zeleniny, a to najmä v chudobnejších krajinách. Obyvatelia bohatších štátov zase konzumujú priveľa nezdravých potravín - červeného mäsa, mliečnych výrobkov a nápojov s vysokým obsahom cukru.

Výskumníci tiež vypočítali, že produkcia potravín spôsobila v roku 2018 zhruba 35 percent všetkých svetových emisií skleníkových plynov. GNR ďalej odhaduje, že globálne výdavky na výživu sa budú musieť do roku 2030 zvýšiť o takmer štyri miliardy dolárov, aby bolo možné dosiahnuť súčasné plány WHO na zníženie miery podvýživy, zakrpatenosti, materskej chudokrvnosti a zvýšenie miery kojenia.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/22/cesi-vedia-kto-vystrieda-putina