Na Hrebienok už láka ľudí nádherná ľadová katedrála sv. Jakuba zo Santiaga de Compostela
23 | 11 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vysoké Tatry majú opäť čo ponúknuť. A nejde len o skvelú lyžovačku či nádhernú prírodu, ale o ľadový dom, ktorý má tentokrát podobu ikonickej stavby Katedrály sv. Jakuba zo Santiaga de Compostela.

Ľadová nádhera. Inak sa ani nedá nazvať to, čo vyrástlo pod rukami šikovných majstrov na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Ako informuje portál dromedar.zoznam.sk, ľadový dom vo Vysokých Tatrách má podobu ikonickej stavby. Svätojakubská púť je hlavným motívom deviateho pokračovania Tatranského ľadového dómu, ktorý vyrástol pod štítmi Vysokých Tatier.

Nechýba ani socha sv. Jakuba, ktorú pútnici pri dokončení púte chodia objímať

Návštevníkov našich veľhôr tak bude lákať okrem krásnej prírody a lyžovačky aj jedno z najvýznamnejších pútnických miest v Európe - Katedrála sv. Jakuba zo Santiaga de Compostela, ktoré je celá postavená z ľadu. „Verejnosť môže nádherné dielo obdivovať od piatka 19. novembra počas celej zimnej sezóny,“ uviedol Lukáš Brodanský z horkého strediska Vysoké Tatry. Na nádhernej ľadovej katedrále nechýbajú ani také ikonické detaily, ako nenápadný kruh na fasáde chrámu s vyobrazením gréckych symbolov v netradične opačnom poradí - omegy a alfy symbolizujúcich miesto, kde sa niečo staré končí a nové sa začína. Súčasťou ľadového diela sú tiež ľadové mušle ako dôverný znak sprevádzajúci pútnikov na ceste poznania a zážitkov. „Nechýba ani socha sv. Jakuba, ktorú pútnici pri dokončení púte chodia objímať. V ľadovom dóme je vyrobená z dreva a umiestnená v ľavom krídle katedrály,“ prezradil Brodanský.

V nádhernej ľadovej stavbe nechýba ani drevená socha sv. Jakuba, ktorú pútnici pri dokončení púte chodia objímať. Zdroj: TASR Adriána Hudecová

Na stavbe ľadového chrámu pracovali dve desiatky remeselníkov zo Slovenska a Českej republiky, ktorých doplnila Američanka Griffon Ramseyová. Sochárov mal pod palcom Adam Bakoš a na stavbu bolo použitých spolu 225 ton ľadu v podobe 1880 ľadových blokov. Symboliku svetoznámej španielskej stavby vnímajú v súčasnosti Tatranci ako veľmi aktuálnu. „Tak ako je v Santiagu de Compostela koniec púte symbolom začiatku niečoho nového, tak je naším veľkým prianím, aby aj omega a alfa z katedrály stvorili v našom ponímaní symboliku definujúcu koniec zlých covidových čias a, naopak, novú dobu smerujúcu do lepších dní,“ skonštatoval Brodanský.

Lesy efektívne chránia pred dôsledkami zmeny klímy, ukazujú štúdie zo Slovenska.
Michaela Pšenáková ,hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia tvrdí o tom štúdii, že práve lesy majú „vyššiu schopnosť zadržiavať veľké množstvá vody v území v dôsledku extrémnych intenzívnych zrážok, ktoré sú častým prejavom klimatickej... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Nádhernú stavbu pre pandémiu uvidia len zaočkovaní a tí, ktorí prekonali Covid

Technologickou novinkou v dóme je termoizolačná vložka pod strechou kupoly, v ktorej stavba stojí. „To nám výrazne uľahčuje udržiavanie ľadového dómu v špičkovej kondícii. Udrží dóm v mínusových teplotách aj vtedy, keď sú teploty vonku vyššie a znižuje nároky na chladenie,“ vysvetlil technický manažér stavby Rastislav Kromka. V predchádzajúcich ôsmich rokoch mohli návštevníci Hrebienka obdivovať ľadové podoby svetoznámych stavieb z celého sveta. Ľadová galéria však bude počas zimy otvorená za prísnych epidemiologických opatrení, a to len pre zaočkovaných a návštevníkov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Otvorenie ľadového chrámu vnímajú Tatranci ako symbolický štart zimnej turistickej sezóny. „Aj keď situácia nie je jednoduchá, prajeme si peknú zimu, aby v Tatrách každý našiel to, čo hľadá,“ skonštatovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková. Aj tento rok výstavbu finančne podporil rezort dopravy.

V. Tatry: Po 17 rokoch od kalamity lesníci obnovili väčšinu zasiahnutého územia
Po 17 rokoch od ničivej víchrice, ktorá zmenila Tatry na nepoznanie, sa lesníkom postupne podarilo väčšinu zasiahnutého územia obnoviť. Podľa riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Jána Marhefku v súčasnosti už na ňom rastie... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

 Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!