Matovičova daňová reforma živnostníkov rozhorčí a znechutí
22 | 11 | 2021 I Jozef Uhlárik

Financmajster Igor Matovič predstavil ďalší diel svojej daňovo-odvodovej reformy, ktorá sa teraz ale dotýka živnostníkov. Tí z jeho rozhodnutia a plánov zrejme nadšení vôbec nebudú.

Igor Matovič už predstavil niekoľko svojich návrhov na daňovo-odvodovú reformu, ktorá sa týkala zamestnávateľov či zamestnancov, teraz prišiel rad aj na živnostníkov.  Ako informuje portál 1.pluska.sk podľa toto, čo plánuje šéf ministerstva financií sa živnostníci, ktorých je na Slovensku aktívnych viac ako 350-tisíc, obávajú, že im bude zrušená možnosť uplatniť si takzvané paušálne výdavky.

Pre živnostníkov navrhuje finacmajster hneď dve možnosti

Matovičova „Daňová revolúcia“ bude pravdepodobne najrevolučnejšia najmä u živnostníkov, ktorí sa obávajú najmä toho, že im bude zrušená možnosť uplatniť si takzvané paušálne výdavky. To by pre nich znamenalo prudké zvýšenie daňovej a administratívnej záťaže. „Obdivujem ľudí, ktorí ako živnostníci neobchádzajú platenie daní,“ povedal Matovič, ktorý sa stále vychvaľuje tým, že ako živnostník vždy poctivo platil dane, ktoré boli najvyššie v republike. Podľa nášho financmajstra ale živnostníci odvádzajú ročne iba 25 % daní z toho, ako zamestnanci.

Ako príklad ukazuje pri cene práce 1352 eur u piatich bratoch. Z nich si napríklad jeden uplatňuje paušálne výdavky, ďalší sa strieda s manželkou a každý rok fakturujú na jedného, vždy iného z nich. Poukázal ale aj na zamestnanca, na ktorého minie zamestnávateľ 1352 eur. Ten je vraj ale výrazne znevýhodnený oproti tomu, kto pracuje ako živnostník a uplatňuje si paušálne výdavky. Matovič navrhol pre živnostníkov hneď dve možnosti. Prvou je mesačný odvod 29 % a 19 % daň mesačne. Pre tých, ktorí chcú platiť paušálne, navrhuje, aby zaplatili 29 % ročne. 

R. Martiška - Matovičova reforma je dokumentom diletantstva (a šialenstva)
Pred rokom sme tu mali bombastické prehlásenia o tom, akú "atómovú bombu" spustíme na Slovensku. Nakoniec sa konalo celoplošné špáranie sa v nosoch, ktoré minister Krajniak nazval "Druhým SNP". Píše Roman Martiška pre Veci verejné. Reforma plná... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Tringelt sa bude rátať do príjmov reštaurácie a bude povinný!

Tých 29 % sa v tomto prípade rozráta medzi dane, sociálnu a zdravotnú poisťovňu. „Možno štvrť milióna ľudí, ktorí si teraz uplatňujú paušálne výdavky, ma bude dnes preklínať,“ skonštatoval sarkasticky Matovič, ktorý predstavil aj zdaňovanie reštaurácií. Aj tu si pomohol príkladom, ktorý zdokumentoval na rodinnej oslave v reštaurácii. „Dnes pri účte 100 eur sa zaplatí aj DPH 20 %. Zákazník zaplatí zhruba 5 % tringelt, a teda dokopy nechá v reštaurácii 126 eur. Po novom má byť DPH iba 10 %, ale aj tringelt sa zaráta do príjmov a bude povinný!“ vysvetlil Matovič, podľa ktorého by mal byť tringelt 9%. 

Pri 100 eurovom účte plus tringelt a DPH teda nechá zákazník v reštaurácii 119,90 eur!“ skonštatoval finacmajster, ktorý toto považuje pre reštaurácie ako výhodu. Matovič zároveň navrhuje, aby v nich boli v reštauráciách k dispozícii polovičné porcie za 1/2 ceny. Okrem toho chce, aby bola pri EKO menu možnosť objednať si polovičnú porciu za 3/4 ceny. A aby toho nebolo málo, na každom stole chce mať ku každému jedlu krčah vody zadarmo.

Matovičova „úžasná reforma“? Výsmech bežnému zamestnancovi! TOTO azda nie
Igor Matovič pred pár dňami pompézne predstavoval svoju daňovo-odvodovú reformu, ktorá už pripomínala Colombovu ženu. Teraz ju experti podrobili kritike, ktorá sa jej strojcovi asi veľmi nepáči. Daňovo-odvodovú reformu z dielne Igora Matoviča,... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!