Slováci pozor, pravdepodobne máte na k **** heslá, radíme ich zmeniť!
20 | 11 | 2021 I Norbert Pančík

Informačné technológie a počítače sú pomaly bežnou súčasťou nášho života. S tým súvisí aj zabezpečenie hesiel v kybernetickom priestore. Kým niektorí si na tom dávajú záležať, iní používajú smiešne jednoduché, ktoré sa dajú uhádnuť za niekoľko sekúnd, píšu Topky.sk

Portál Nor pass pravidelne prichádza s najpoužívanejšími heslami v jednotlivých krajinách. Pokiaľ sa ostatné krajiny mimo Slovenska hrdili bežnými heslami ako 12345 či qwerty, tie naše stoja za zmienku ale aj na zasmiatie.

Keď sa na webe Nord pass preklikneme k našej krajine, najčastejšie heslá, ktoré sa vyskytnú, vyčaria úsmev na tvári. Medzi výrazmi ako "milacik", "dominik","srdiecko"sa totiž nachádzajú aj ostrejšie výrazy. Slováci považujú za "vhodné heslo" výrazy ako "ko*ot" či "ko*otina".V tabuľke ktorú uviedol portál Nord pass, prichádza aj s ďalším stĺpcom, ktorý meria softvérovú a s tým súvisiacu časovú odhadovanú dĺžku, za ktorú je možno heslo odtajniť a tým pádom sa dostať do e-mailovej schránky užívateľa.

Na heslá si treba dávať pozor, aj keď sú tu každým dňom nové technológie.

Viaceré spoločnosti už odporúčajú takzvané dvojstupňové overovanie užívateľa, ktoré by aj v prípade zneužitia hesla vyžiadalo súhlas z mobilu dotyčného človeka. Ako nakoniec uviedol web, "netreba ani zaháľať na heslá, ktoré sú tzv. prvou bránou bezpečnosti na internete."

Mikas predstavil nové pravidlá Covid automatu: Pozrite si celú zmenu vo vyhláške
Či budete potrebovať do práce potvrdenia OTP ešte stále nerozhodli! K povinnému zavedeniu režimu OTP na pracoviskách ešte stále prebiehajú medzirezortné rokovania, informuje Úrad verejného zdravotníctva (UVZ) SR. No nová vyhláška už je na... Čítať ďalej
20 | 11 | 2021 | Diana Zaťková