Kto z koho - Rusko a Veľká Británia v súboji o vyzdvihnutie F-35 B z morského dna
20 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Po stredajšom páde britského F-35B v Stredozemnom mori chce britské námorníctvo predbehnúť Rusko a nedovoliť mu vyzdvihnúť stíhačku z dna, píše Daily Mail. Londýn sa obáva úniku prísne tajných technológií používaných na palube lietadla. Ponorky Kráľovského námorníctva sa snažia dostať z dna Stredozemného mora havarované lietadlo v hodnote 100 miliónov libier s tajnými technológiami. Rusi tam majú tiež svoje ponorky, špecializované na zber trosiek.

"V stredu sa stíhačka britského letectva F-35B zrútila do Stredozemného mora na pravidelnom lete z britskej lietadlovej lode HMS Queen Elizabeth, pilot sa katapultoval bez zranení. Na palube lietadlovej lode bolo v tom čase osem britských F-35 a desať amerických lietadiel." Informuje portál prvnizpravy.cz.

Suché britské konštatovanie

„F-35 havaroval krátko po štarte. Sme radi, že je pilot v bezpečí a späť na palube. Naše operačné a výcvikové lety pokračujú, “ komentoval incident minister obrany Ben Wallace.

Bol by to super úlovok

Podľa článku ide o prvú haváriu F35-B v tejto oblasti. Skutočnosť, že sa zrútila do medzinárodných vôd, vyvolala obavy, že by Rusko mohlo lietadlo získať zo dna.

Lietadlo vyvinuté v USA používa tajné radary a senzory, ktoré umožňujú F-35 „neviditeľne“ lietať nepriateľským vzdušným priestorom nadzvukovou rýchlosťou. Tieto stíhačky majú navyše krátky vzlet a vertikálne pristátie.

Horúčkovité predbiehanie sa

Lietadlo bolo na morskom dne lokalizované v stredu popoludní.

Ako poznamenáva Daily Mail, havária tento týždeň vyvolala množstvo otázok ohľadom spoľahlivosti najdrahšej stíhačky vo výzbroji Spojeného kráľovstva. V tejto chvíli má Veľká Británia k dispozícii 24 stíhačiek F-35B. Očakáva sa, že v nadchádzajúcich rokoch Londýn zakúpi 138 ďalších stíhačiek od americkej vojensko-priemyselnej korporácie Lockheed Martin za 9,1 miliardy libier, z ktorých 48 bude dodaných do roku 2025.

F-35 má stovky porúch

V roku 2020 vojenské testy v Spojených štátoch odhalili 276 rôznych porúch v bojovom systéme lietadla. Existujú obavy, že nedostatky v technických systémoch, ktoré sú základom novej generácie lietadiel, povedú k tomu, že nebudú môcť správne fungovať.

Príčiny nehody sú však stále neznáme. Podľa ministerstva obrany havária lietadla nesúvisela s "nepriateľskými akciami". Je potrebné poznamenať, že vyšetrovanie sa zameralo na dve verzie: technické zlyhanie a ľudský faktor.

„Hoci presnú príčinu nehody určí až vyšetrovanie, zdá sa pravdepodobné, že nehoda bola spôsobená poruchou motora,“ cituje podľa webu prvnizpravy.cz Daily Mail kontradmirála Royal Navy, penzionovaného Chrisa Perryho.

(Medzititulky red. HD.)

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/18/ziska-rusko-havarovanu-britsku-stihacku

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!