Zdravotnícki záchranári za posledný týždeň prišli denne k 385 prípadom
18 | 11 | 2021 I tasr

Zdravotnícki záchranári len za posledný týždeň denne prišli v priemere k 385 prípadom. Ako pre TASR to povedal vedúci odboru zdravotnej starostlivosti - hlavný lekár Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Július Pavčo, prvý októbrový týždeň to bolo pod 100 výjazdov denne ku pozitívnym na COVID-19, respektíve suspektným pacientom.

"Momentálne sme takmer na maxime z druhej vlny, ale aktuálna vlna sa ešte nekončí," zhodnotil. Na otázku, koľko z nich bolo zaočkovaných, odpovedať nevedel. Denne však podľa jeho slov rastú počty volaní týkajúcich sa ochorenia COVID-19 a rovnako aj počty zásahov záchrannej zdravotnej služby u pozitívnych pacientov.

Toto tu nebolo ani za komunistov - bývalý moderátor Karol Farkašovský
„Toto tu nebolo ani za komunistov“ – zamýšľa sa na sociálnej sieti novinár a exposlanec Karol Farkašovský a pokračuje: „Masírovanie mozgu slovenského občana nemá konca. V pude sebazáchovy vypínam televízne správy po 10 tich minútach. Už nie som... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | gabriel matta

Pacienti s pozitívnym nálezom na ochorenie COVID-19 sa podľa Pavča ocitli v situácii, keď nevedia, čo majú robiť a obracajú sa preto na linku 155. Vysvetlil, že sú to opakované otázky o priebehu ochorenia COVID-19, vybavenia PN či dožadujú sa okamžitej hospitalizácie.

Operátori linky tiesňového volania 155 podľa neho denne musia podávať informácie o ochorení COVID-19, ktoré by mali pacienti konzultovať so svojím všeobecným lekárom. "Linka tiesňového volania 155 je pre život ohrozujúce stavy, pacienti s ľahkým priebehom ochorenia COVID-19 by mali svoj zdravotný stav riešiť so svojim všeobecným lekárom a až v prípade zhoršenia zdravotného stavu by mali volať na tiesňovú linku 155," zdôraznil.

Dodal, že krajské operačné strediská záchrannej zdravotnej služby pracujú v nepretržitej prevádzke 24 hodín denne sedem dní v týždni. "Práca operátora na tiesňovej linke 155 je špecifická, môžu ju vykonávať len ľudia so vzdelaním v urgentnej zdravotnej starostlivosti. Vzhľadom na úzky okruh ľudí v súčasnej dobe aj s ohľadom na rastúci počet volaní na linku tiesňového volania 155 nie je v našich silách posilniť ju," uzavrel s tým, že systém je nastavený tak, že každý hovor na linku 155 bude prijatý a spracovaný podľa aktuálneho zdravotného stavu pacienta.

ZMOS: Záchytné stanice by mal financovať štát z daní za tabak a alkohol
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhuje zriadiť pre ľudí pod vplyvom alkoholu záchytné izby pri psychiatrických oddeleniach zdravotníckych zariadení. Podľa predsedu ZMOS Branislava Trégera by mal ich zriadenie financovať štát, ktorý... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | tasr