Poľský premiér vyzýva na zastavenie projektu Nord Stream 2 (VIDEO)
18 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Poľský premiér Mateusz Morawiecki dúfa, že ho budúci nemecký kancelár podporí v boji proti plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori, píše epochtimes.de.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzýva novú nemeckú vládu, aby okamžite zastavila projekt plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka.

Morawiecki pre denník Bild povedal, že sa spojí s Olafom Scholzom (SPD), ktorý sa pravdepodobne stane budúcim nemeckým kancelárom, a osobne mu povie: „Tu v Poľsku bránime hranice EÚ. A keď hovoríme v širších súvislostiach, pracujme spoločne na mieri a nedávajme Vladimírovi Putinovi ďalšie peniaze prostredníctvom platieb za energie, aby mohol ďalej zbrojiť." To, samozrejme, znamená zastavenie nového plynovodu, povedal.

Ostrý slovník Poľska

Poľsko sa dlhodobo stavia proti plynovodu Nord Stream 2, ktorý už bol dokončený. Má obavy, že zvýši závislosť Európy od jeho dodávok plynu a vytvorí tlak na predchádzajúce tranzitné krajiny. Morawiecki už v minulosti povedal, že Poľsko sa snažilo presvedčiť ostatné krajiny, že tento projekt pomôže Rusku v jeho zbrojení.

Štúdia: Najväčšia úmrtnosť na COVID je v krajinách s najvyššou mierou očkovania
Údaje zo 185 krajín a štúdia uverejnená v časopise European Journal of Epidemiology ukazujú, že najvyššia incidencia a úmrtnosť na COVID-19 je v krajinách, kde je očkovanie najrozšírenejšie, píše epochtimes.de. Najvyššia úmrtnosť v krajinách s... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Potrebná certifikácia

Prevádzkovatelia plynovodu musia ešte počkať na zelenú od Nemecka, aby mohli spustiť prevádzku. Nemecká Spolková sieťová agentúra totiž dočasne pozastavila konanie o certifikácii spoločnosti Nord Stream 2 AG ako nezávislého prevádzkovateľa, a tým aj uvoľnenie prepravy plynu plynovodom z Ruska do Nemecka cez Baltské more.

V prvom rade musí byť prevádzková spoločnosť organizovaná v súlade s nemeckým právom, oznámil Spolková sieťová agentúra. Bez certifikácie nie je povolená preprava ruského plynu cez dokončený plynovod na nemecký domáci trh, uzatvára epochtimes.de

(Medzititulky red. HD.)

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!