Polícia preveruje na sociálnych sieťach schvaľovanie trestných činov aj vyhrážky
17 | 11 | 2021 I tasr

Polícia v súvislosti s príspevkami na sociálnych sieťach rieši zväčša podozrenia z trestných činov, ako sú podnecovanie či schvaľovanie trestného činu, nebezpečné vyhrážanie, šírenie poplašnej správy i ohováranie. Časté sú aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Policajný zbor je oprávnený konať v prípadoch, keď diskutujúci zverejnením svojho príspevku naplnil niektorú zo skutkových podstát trestného činu uvedeného v osobitnej časti Trestného zákona alebo priestupku uvedeného v osobitnej časti zákona o priestupkoch," objasnil hovorca. Od začiatku pandémie zaznamenala polícia v praxi nárast počtu používateľov internetu, teda aj sociálnych sietí. Pripisuje to najmä potrebe socializácie. Vzrástol podľa nej aj počet skupín združujúcich používateľov rovnakého názoru a presvedčenia.

E. Chmelár: hlava štátu by nemala zavádzať
Zopár poznámok k televíznemu príhovoru madame Čaputovej si na svojej sociálnej sieti urobil aj Eduard Chmelár. Už nie sme "táto krajina" Pozitívom podľa Chmelára je, že nový autor prejavov prezidentke do nich namiesto "táto krajina", píše "NAŠE... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Eka Balašková

"Väčšina novovzniknutých skupín vznikla alebo vzniká v súvislosti s pandémiou, respektíve s opatreniami, ktoré pandémia priniesla," skonštatoval Slivka. Najmä takéto skupiny podľa neho vytvárajú priestor či podnecujú túžbu používateľov k zverejneniu príspevkov, ktoré môžu napĺňať skutkovú podstatu trestných činov či priestupkov.

"V prípade, že naši experti na počítačovú kriminalitu svojou činnosťou zistia páchanie protiprávnej činnosti, vykonajú potrebné úkony a následne zistené informácie odovzdávajú vecne a miestne príslušným orgánom činným v trestnom konaní na ďalšie konanie," poznamenal hovorca.

Konkrétnou štatistikou o úspešnosti vypátrania identity páchateľov z internetu polícia nedisponuje. "Vo všeobecnosti je možné uviesť, že používatelia využívaním sociálnych sietí zanechávajú o sebe rôzne vedomé alebo nevedomé informácie, na základe ktorých dokážeme aj s využitím medzinárodnej spolupráce stotožniť veľkú časť slovenských používateľov a to hlavne v súvislosti so spomínanými skutkovými podstatami," dodal hovorca.

Vážne slová doktora Liptáka. TOTO by sme si mali všetci uvedomiť!
„Odborníci“ nielen na Slovensku, ale vlastne po celom svete nahovorili ľuďom, že súčasná vlna koronavírusu je vinou neočkovaných. Vyvrátiť tento nezmysel sa síce usiluje množstvo skutočných odborníkov, žiaľ, márne. Pomôžu to pochopiť slová... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik