Zo Slovenska spravila vláda ekonomickú zdochlinu Európy
16 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Rast ekonomík v medziročnom porovnaní prudko spomalil. Na dôvody a situáciu Slovenska sa bližšie pozrel portál finweb.

Ekonomikaka EÚ v treťom štvrťroku vzrástla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 2,1 percenta, čo je nepatrne viac ako v druhom štvrťroku, kedy rast predstavoval dve percentá. V spresnenej správe to dnes uviedol štatistický úrad Eurostat. Potvrdil tak svoj odhad z konca októbra. Rast v eurozóne potom zrýchlil na 2,2 z predchádzajúcich 2,1 percenta.

A na Slovensku?

Slovenská ekonomika si v treťom štvrťroku polepšila medziročne o 1,3 percenta. To je druhý najhorší výsledok z krajín Európskej únie. Horšie je na tom len Bulharsko s 0,4 percentným rastom. V medziročnom porovnaní rast spomalil. Dôvodom sú jednorazové dopady pandémie. Proti tretiemu štvrťroku vlani HDP v krajinách EÚ vzrástol o 3,9 percenta, zatiaľ čo v druhom štvrťroku medziročné tempo rastu dosiahlo 13,7 percenta. Podobne rast za eurozónu spomalil na 3,7 z predchádzajúcich 14,2 percenta.

Opis fotky nie je k dispozícii.

Prepad ekonomiky

Vlani v druhom štvrťroku bola kvôli šíreniu covidu veľká časť ekonomiky uzavretá. Prepad HDP tak dosiahol rekordné hodnoty. Rast v tohtoročnom druhom štvrťroku tak skreslila nízka porovnávacia základňa. Slovenská ekonomika pribrzďuje, ale HDP sa už dostalo na predkrízovú úroveň. ​Ekonomika Európskej únie v treťom štvrťroku vzrástla výraznejšie ako ekonomika USA. Tá vykázala po prepočte na porovnateľnú metodiku výpočtu rast o pol percenta po raste o 1,6 percenta v predchádzajúcom štvrťroku.

Kamenický: Matovič s reformou klame a účelovo zavádza!
Matovičova daňovo-podvodová revolúcia! Minister financií klame ľudí, ako to robil celý svoj život. Mnohí z vás nedostanú vyššiu čistú mzdu, ale naopak nižšiu! Upozorňuje vo svojom statuse na sociálnej sieti exminister financií a poslanec parlamentu... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková