Slovenský med v Lidli? Len predražené sladidlo, varujú včelári
16 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Lokálny slovenský med v Lidl za 3,30 Eur, ani náhodou! Pozitívny prínos pre zdravie je asi taký, ako keď vypijete 10 l sladkej ColyPripájame sa k výzve lokálnych včelárov, aby prestali obchodné reťazce a veľkoproducenti klamať spotrebiteľov! Vyzýva organizácia Testy potravín na sociálnej sieti.

Hodnotili odborníci

Organizácia Testy potravín pred časom zisťovala, či je toto vôbec med a odkiaľ pochádza. No ani akreditované laboratóriá v Nemecku nedokázali zistiť požadovanú informáciu. Poprosili teda o vyjadrenie včelárov.

"Lokálny slovenský med v Lidl za 3,3 Eur, ani náhodou! Pripájame sa k výzve lokálnych včelárov, aby prestali obchodné reťazce a veľkoproducenti klamať spotrebiteľov. Na prvý pohľad výhodná kúpa sa zmení na oklamanie spotrebiteľa, ktorý si myslí že všetky informácie ktoré sa uvádzajú na etiketách potravín sú pravdivé," varujú odborníci.

Pokiaľ to aj bol med, tak už je to len sladidlo

Akože slovenský med v Lidl je podľa včelárov ukážka toho, že nie všetko čo sa tvári lokálne, slovenské a poctivé je skutočne aj také. "Obsah vo fľaške z obchodného reťazca Lidl je tekutý ako olej, pretože keď ho plnia zo sudov, ktoré cestujú z Argentíny alebo Číny tak ho musia zohriať na vysokú teplotu...pokiaľ to bol aj med, tak už je to len sladidlo, niečo ako "invertovaný glukozo/fruktozo" sirup," vysvetľujú.

Ako sa zmenili ceny od novembra 1989: Na chlieb už robíme dlhšie ako za socíku!
Zajtra oslávime 32. výročie Nežnej revolúcie. Čo sa za ten čas zmenilo v cenotvorbe? Ako dlho sme museli pracovať na niektoré výrobky vtedy a dnes? Aké cenovky viseli v obchodoch v roku 1989 a koľko za rovnaký tovar zaplatíte dnes? Pozrite si u nás... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

"Potom cena 3,30 za takéto sladidlo, keď cukor stojí 0,70 Eur nie je zrazu taká nízka. Pozitívny prínos pre zdravie je asi taký, ako keď vypijete 10 l sladkej Coly," šokujú odborníci.

Stačia slovenské fľašky

Podľa včelárov si obchody môžu predávať čo chcú, ale nech producenti pravdivo informujú spotrebiteľov na etiketách o pôvode suroviny. "Naša legislatíva je žiaľ taká, že stačí keď "akože med" naplnia do fľašiek v SR a je to slovenský produkt, hoci producent nevie zdokladovať odkiaľ zobral stovky ton medu zo Slovenska za takúto cenu," konštatujú. 

"Alebo je to možno predvianočná charita a na každú fľašku producent a predajca dopláca 3-4 Eur," zhodnotili sarkasticky v závere odborníci.

Murín: Lengvarský priznal, že plošné testovanie bolo nezmysel
Spisovateľ Gustáv Murín sa vyjadril na svojom profile na sociálnej sieti k výroku ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o tom, že nechce ľudí testovať, keďže sa môžu nakaziť už 20 minút po ňom. Priznal tak to, čo sa v čase Matovičovho... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ján Papuga