Krajský súd v Bratislave sa postavil ministerke Kolíkovej na odpor
16 | 11 | 2021 I Ivan Mihale

Krajský súd (KS) v Bratislave namieta plánované zrušenie celého KS ako odvolacieho súdu a trvá aj na zachovaní správneho súdnictva na tomto súde. TASR o tom informoval hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

"V pondelok (15. 11.) boli na Ministerstvo spravodlivosti SR pozvaní zástupcovia ôsmich krajských súdov na odbornú diskusiu v súvislosti s legislatívnym procesom vo veci návrhu zákona o zriadení správnych súdov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. KS v Bratislave zastupovala podpredsedníčka pre správne kolégium Jeannette Hajdinová. Návrh zákona o zriadení správnych súdov považuje KS v Bratislave za predčasný, pretože mu chýba podrobná analýza skladby agendy na jednotlivých správnych kolégiách krajských súdov SR a jej vývoj, čo aj zástupkyňa KS deklarovala. KS v Bratislave ako súd, na ktorom je najvyššia špecializácia v rámci správnych kolégií krajských súdov, je otvorený spolupráci pri tvorbe ďalšieho nového právneho predpisu," vysvetlil Adamčiak.

Ako ďalej uviedol, KS v Bratislave v doterajšej histórii rozhodovania správneho kolégia osvedčil svoje opodstatnenie, keďže v prvom stupni rozhodovania dlhodobo deklaruje jasnú a podrobnú špecializáciu sudcov pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutí správnych orgánov, majúc najväčší rozsah agendy správneho súdnictva zo všetkých krajských súdov SR.

"Z hľadiska inštitucionálnej pamäte je efektívne a múdre nadviazať na činnosť správneho kolégia KS v Bratislave a popri tomto súde zriadiť ďalšie tri správne súdy v Trenčíne, Banskej Bystrici a Košiciach. Bolo by totiž veľkou chybou zrušiť najlepšie fungujúci správny súd s vybudovanou špecializáciou a nevyužiť jeho potenciál," doplnil Adamčiak.

M. Kolíková: Na zmene paragrafu 363 zatiaľ nie je v koalícii dohoda
Na zmene paragrafu 363 zatiaľ nie je v koalícii dohoda. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v utorok počas zasadnutia vlády. Jeho zmenu považuje stále za aktuálnu aj preto, že návrhy na zmenu paragrafu v poslednej dobe predložil... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | TASR