Vianočné trhy v Prešove len pre vyvolených
15 | 11 | 2021 I TASR / Eka Balašková

Vianočné trhy v Prešove budú k dispozícii len pre plne zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Mesto ich plánuje na pešej zóne na Hlavnej ulici otvoriť od 25. novembra a potrvajú do 22. decembra. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Spolupráca s PKO

Podľa Tomekových slov pre TASR ich mesto pripravuje v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu. Pôjde o menší rozsah, ako po minulé roky. Organizáciu museli podľa Tomeka prispôsobiť najnovším pandemickým obmedzeniam a platným pravidlám.

Môžu nastať zmeny.

ak štát prijme prísnejšie opatrenia, ich forma sa môže podľa Tomekových slov ešte zmeniť. "Návštevníkom chceme sprostredkovať výnimočnú atmosféru a dopriať im možnosť stretnúť sa s priateľmi. Rovnako dôležité minimalizovať riziko šírenia ochorenia COVID-19 a chrániť zdravie ľudí," uviedla pre TASR primátorka Andrea Turčanová. 

Len plne zaočkovaní

Za predpokladu, že okres Prešov bude aj naďalej v bordovej farbe, musia podľa Tomeka zvoliť pre celé vianočné trhy režim "plne zaočkovaní". Priestor bude presne ohraničený a pre návštevníkov budú k dispozícii dva samostatné vstupy. "V prípade, že vianočné trhy otvoríme podľa plánu, veríme, že návštevníci budú ohľaduplní k organizátorom, predávajúcim a k všetkým účastníkom vianočných trhov,“ uviedla pre TASR riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

Ako by trhy mali vyzerať

Stánky budú rozmiestnené po Hlavnej ulilci medzi Mestským úradom a Južným parkom. Ich súčasťou budú výrobky, ako aj špeciality s ohľadom na aktuálne platné usmernenia ÚVZ. Stánky budú otvorené  10.00 do 21.30 h až do 22. decembra.

Sprievodný program

Na 25. 11. je naplánované rozsvietenie vianočnej výzdoby v celom meste. Novinkou budú svetelné inštalácie so zimnými motívmi v Južnom parku. "Minulý rok sa nám veľmi osvedčila novinka v podobe Mapy Vianoc s prešovskými gastrozariadeniami. Tie mohli ponúkať balené jedlo a nápoje pred svojimi prevádzkami. V tejto aktivite sme sa rozhodli pokračovať,“ doplnila pre TASR Turčanová. Prípadný kultúrny program sa bude riadiť  epidemiologickými podmienkami.