Na vojenskej prehliadke v Kábule „predviedli“ ukoristené americké zbrane (VIDEO)
15 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Počas útoku na Kábul sa Taliban zmocnil množstva západných zbraní a vybavenia. Bojovníci v Kábule teraz okrem iného „predstavili“ americké obrnené vozidlá, informuje nemecký Der Spiegel.

Vojenská prehliadka s americkým arzenálom

Taliban v nedeľu usporiadal v Kábule vojenskú prehliadku, na ktorej predviedol množstvo ukoristených zbraní a vojenského materiálu. Počas cvičenia prechádzali po kábulskej ulici desiatky obrnených bezpečnostných vozidiel M1117 americkej výroby. Nad nimi lietali vrtuľníky ruskej výroby MI-17. Mnohí vojaci mali útočné pušky M4 americkej výroby.

Prehliadka sa konala pri príležitosti ukončenia výcviku 250 nových vojakov, uviedol hovorca ministerstva obrany Enayatullah Khwarazmi.

Keď sa západné jednotky stiahli z Afganistanu, zanechali tam veľké zásoby zbraní. Taliban to využil na vybavenie svojich bojovníkov.

Pentagón skúma správy o pohybe ruských vojsk. Kyjev si nič nevšimol
Satelitné zábery ukazujú konvoje nákladných áut naložených tankami a raketami na juhozápade Ruska - na ceste k ukrajinským hraniciam. Kyjev tvrdí, že si prípadné nasadenie nevšimol. Teraz sa do toho zapájajú aj USA, píše nemecký Der... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zbrane zanechala po sebe afganská armáda

Väčšinu zbraní a vybavenia, ktoré sa teraz dostali do rúk Talibanu, dodal afganským silám Washington. Podľa správ išlo o dodávky a služby v hodnote viac ako 28 miliárd amerických dolárov vrátane zbraní, munície, vozidiel, zariadení na nočné videnie, lietadiel a sledovacích systémov.

Afganská armáda bola roky cvičená na obranu krajiny, a to aj nemeckými vojakmi. Nakoniec ich však Taliban v priebehu niekoľkých týždňov premohol. Na mnohých miestach zložili utekajúci vojaci zbrane bez boja.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Americké jednotky počas svojho ústupu zničili viac ako 70 lietadiel, desiatky obrnených vozidiel a vyradili systémy protivzdušnej obrany. Napriek tomu sa niekoľko lietadiel dostalo do rúk Talibanu. Nie je jasné, koľko z nich je funkčných.

Predstavitelia Talibanu v minulosti vyhlásili, že piloti, mechanici a ďalší špecialisti z bývalej afganskej armády budú začlenení do nových síl. Bojovníci Talibanu teraz namiesto tradičného afganského odevu nosia uniformy, dodáva na záver nemecký Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Za mesiac skolabovalo minimálne 69 športovcov, mnohí z nich zomreli. Mainstreamové médiá popierajú súvislosť s očkovaním (VIDEO)
V poslednom čase nápadne pribúdajú správy o náhlych kolapsoch športovcov. Wochenblick už informoval o takýchto incidentoch, ako aj o prípadoch, ktoré sa týkali nešportovcov, a ktoré, žiaľ, niekedy končia fatálne. Často sú príčinou problémy so... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová