Dr. Visolajský - Minister Lengvarský v lete o pripravenosti nemocníc KLAMAL
15 | 11 | 2021 I Eka Balašková

MUDr. Peter Visolajský je zástupca nemocničných lekárov v Ústrednom krízovom štábe a tiež šéfom lekárskych odborov. Pre Nový čas v rozhovore okrem iného hovorí, že slovenské zdravotníctvo je na pokraji kolapsu. Ministerstvo zdravotníctva ani vláda pandémiu koronavírusu nezvládajú. Je načase, aby počúvali odborné argumenty zdravotníkov.

Čudná komunikácia

je podľa Visolajského medzi vládou a lekármi. "Hoci minister Lengvarský verejnosti tvrdil, že nemocnice sú na tretiu vlnu pripravené lepšie, ako boli pred rokom na druhú, upozorňovali sme ho, že to nie je pravda. Zo systému odišlo  cez tisíc sestier a stovky skúsených lekárov. Z personálnej stránky sú v oveľa horšom stave. V lete sme vedeli,  že takáto situácia nastane. Nedošlo k žiadnym opatreniam. Ministerstvo hľadá možnosti, ako zabezpečiť zdravotníkov, uvažuje sa o núdzovom stave, aby boli násilím povolaní." Upozorňuje Visolajský.

O čo ide lekárom

"Žiadame ozajstné riešenia. Aj reforma nemocníc, situáciu nezlepší. O reforme nemocníc rozhodujú trebárs športovci v parlamente? Pritom máme tisícky lekárov, ktorí v tých nemocniciach robia, samosprávne kraje, podľa ktorých táto reforma problémy v zdravotníctve len prehĺbi." Visolajský pritom tvrdí, že premiér si na stretnutie s lekármi od leta nenašiel čas. Prečo je to tak? "Požiadali sme ho o stretnutie. 120 medicínskych osobností sa podpísalo pod prosbu, aby si s nimi premiér sadol vo veci národnej nemocnice Rázsochy. A potom pán premiér urobí tlačovku po hlasovaní v parlamente a 76 poslancov označí za hrdinov, lebo hlasovali za reformu, ktorá nebola s nikým odkomunikovaná?"

Čo by pomohlo, aby zdravotníci neodchádzali?

"Najhoršie je vidiet, ako systém ubližuje pacientom. Na toto sa nemôžeme pozerať a preto sme sa rozhodli dať vláde jasné stanovisko, že to nechceme akceptovať. Máme 2 500 deklarácií, že lekári už nie sú ochotní dobrovoľne podpísať súhlasy na nadlimitnú nadčasovú prácu." Konštatuje Visolajský.

Trpí neznesiteľnými bolesťami. Štát odkláňa pozornosť od ťažko chorých!
Michaela Zongorová je úspešná a obetavá učiteľka biológie a chémie na strednej odbornej škole v Banskej Bystrici. Mnohé roky trpí málo známou, no o to nepríjemnejšou ženskou chorobou - endometriózou. V súčasnosti doslova trpí pod vplyvom bolestí... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Nadčas lekára

totiž nie je o tom, že sa mu nechce robiť navyše, ale o tom, že keď má za sebou dvanástku, aj jeho výkon klesá. Visolajský pripomína, že "Kontrolujeme odpracované hodiny kamionistov. Takéto normy máme aj pre zdravotníkov, ale tam sa to nekontroluje. Celý systém nemocníc je postavený na tom, že normy sa prekračujú. Slovenskí zdravotníci majú dokonca v zákone umožnené pracovať viacej nadčasov, než iní zamestnanci. 

Aké opatrenia by zásadne pomohli

"Na ministerstvo sme dali osem návrhov riešenia. Jedným z nich je, aby nemocnice mali platené aspoň náklady za úkony, čo s pacientom vykonajú. Nemocnice sa preto zadlžujú, potom majú problém financovať personál a vyzerajú, ako vyzerajú. Starostlivosť o pacienta v nemocnici je stratová. Do pacienta vložíme lieky, diagnostiku, urobíme operáciu, vyliečime ho, ale nemocnica od poisťovne nedostane zaplatené." Objasňuje lekár. "Je stanovené ministerským nariadením, koľko má byť lekárov a sestier na oddelení pri danom pacientovi. Je to právo pacienta. A tieto nariadenia sú na ochranu pacienta, aby mal garantované, že pri jeho operácii bude skúsený lekár."

Realita...?

"Porušuje sa to. Nemocnice na tom šetria a ministerstvo to nekontroluje, hoci to kontrolovať má. Dali sme niekoľko podnetov na dodržiavanie týchto nariadení a pán minister Lengvarský nám odpísal, že výsledky kontrol v štátnych nemocniciach sú tajné." A tak sa lekár pýta, ako tu chránime pacienta. "Ten, keď leží v nemocnici, sa bude ťažko brániť a dopytovať, aby mal skúseného lekára pri operácii. Na to sú tie nariadenia a normy. Pýtať sa treba ministra, prečo to nekontroluje."

Tatry: Strechu kaplnky na symbolickom cintoríne obnovili podľa starej fotografie
Strechu kaplnky na symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách nedávno obnovili podľa starej fotografie. "Mohlo by sa zdať, že ide o nepodstatný detail. No práve zašpicatený koniec šindľa prinavrátil národnej kultúrnej pamiatke pod Ostrvou pôvodný... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | TASR