Kým koalícia velebí Matoviča, samosprávy vidia katastrofu
14 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Igor Matovič v rámci tlačovej besedy predstavil prvý diel dokumentárneho filmu Daňová reforma, ktorá podľa neho bude daňovou revolúciou. A zdá sa, že opäť vyvolal, alebo vyvolá vojnu. Tá môže nastať medzi rodinami s deťmi, keďže reforma má byť o podpore rodín a medzi samosprávami. Práve predstavitelia samospráv sa ozvali ako prví a Matovičovu reformu považujú vyslovene za útok na samospravy. Ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák hovorí o organizovanom chaose vo verejných financiách. 

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a minister práce a sociálnych vecí za hnutie Sme rodina Milan Krajniak vítajú Matovišovu reformu. "Myslíme si, že je to veľmi správne," povedal podľa denníka Nový čas v reakcii na tlačovú besedu ministra financií predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Rovnakého názoru je aj Milan Krajniak a doplnil Borisa Kollára: „Podporuje to tých, ktorí sú najohrozenejší, pomôže to aj neúplným rodinám."

Matovič predstavil daňovú revolúciu, v prvej časti dokumentárneho filmu
V úvode tlačovej besedy oznámil minister financií prítomným médiám, že sa natáča dokumentárny film. Upozornil všetkých prítomných na to, že je plne očkovaný, čerstvo testovaný a podľa aktuálnej platnej vyhlášky ÚVZ odložil respirátor. Zároveň... Čítať ďalej
14 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Samosprávy hovoria o katastrofe a ceste do pekla

Inak to vidí ZMOS a primátori a starostovia, keďže na podporu rodín v rámci solidarity majú podľa Matoviča prispieť aj samosprávy. Nižšie podielové dane, ktoré dostanú činia dokopy približne 200 miliónov eur má štát získať práve od miest a obcí a následne použiť na rozdanie pre rodiny s deťmi.

Medzi prvými sa ozval Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS. Na sociálnej sieti okomentoval Matovičovu daňovú revolúciu veľmi nasledovne: "Na margo ministra. Takéto návrhy riešení sú už útokom na samosprávy a ochromia plnenie základných úloh a funkcií. Toto nie je daňová revolúcia ale skôr to má znaky organizovaného chaosu vo verejných financiách. Chápem to správne, že štát podielovými daňami chce potrestať komunál za to, že namiesto neho zvladol pandemiu?" Pýta sa.

K Michalovi Kaliňákovi sa pripojili aj ďalší. V komentároch Jana Šimová, starostka obce Liptovské Levúce napísala: "Všetky ich reformy sú útokom na samosprávy. Kedy sa my, starostovia postavíme za nasich občanov? Nie len reforma zdravotníctva, súdnej mapy, ale aj reforma národných parkov nám uškodí."

Ďalší píšu o katastrofe v priamom prenose, ktorá sa ani nedá pomenovať, lebo by bolo nutné použiť vulgarizmy, ale ide podľa nich o skratku do pekla. Iní sa obávajú zvyšovania daní. Upozorňujú na to, že ak samospávy budú chcieť prežiť, budú musieť zvýšiť dane. 

Vladimíra Vydrová, starostka Chorvátskeho Grobu uviedla nasledovné: "Zase si to vyžerieme my - vedenie samospráv. Už teraz ťaháme horúce zemiaky v podobe navyšujúcich sa povinností, ktore nám prideľuje štát - bez finančných kompenzácii. Ak nám siahnu ešte aj na to čo máme z podielových daní, nežná revolúcia to nebude. Občania nás defenestrujú ako prvých v poradí, keď zvyšujeme čo len poplatky za odvoz odpadu. Nechcem si predstaviť tú popularitu pri zvyšovaní ďalších miestnych daní a poplatkov, ak chceme udržať samosprávy funkčné."

Matovičova rada - ak vás ako politik poškodím, žalujte štát, teda seba - ja som ľalia
Som vplyvný politik, mám na niečom záujem, tak si to presadím. Či už ako oficiálny minister, alebo neoficiálna hlava takzvanej koaličnej moci na Slovensku. Veď som na dostatočne vysokej funkcii a všetko od nej nižšie buď musí súhlasiť, alebo byť... Čítať ďalej
13 | 11 | 2021 | Ivan Brožík