Vláda dlhodobe ignoruje ústavnosť, ústavný súd dlhodobo ignoruje občanov
12 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Smer-SD predložil do Národnej rady SR návrh uznesenia. Jeho prijatím by mal parlament zaviazať Ústavný súd (ÚS) SR, aby "v záujme predchádzania konfliktom a právnej istoty a stability bez ďalších prieťahov (konečne - pozn. red.HD) rozhodol o podaní generálneho prokurátora SR z 18. marca 2021, ako aj o ďalších obdobných podaniach".

Ústavný súd od marca tohto roka stále nerozhodol o podaniach generálneho prokurátora i strany SMER-SD, či je možné alebo nie obmedzovať garantované ľudské práva a slobody len vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva. Myslím si, píše Juraj Blanár na sociálnej sieti, že toto by mala byť priorita, a preto sme predložili uznesenie, v ktorom by NR SR mala vyjadriť naliehavosť, aby Ústavný súd bezodkladne konal.

Mohlo, ale čakáme..

Podpredseda snemovne a Smeru-SD Juraj Blanár dodal, že okrem vedenia prokuratúry sa na ÚS pre pandemické opatrenia obrátili aj poslanci Smeru-SD. Podotkol, že rozhodnutie súdu by mohlo prispieť aj k zmierňovaniu napätia, keďže občania často nesúhlasia s opatreniami vydanými len na základe vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR.

Nejaká autorita musí existovať

"Zhodneme sa na tom, že nejaká autorita tu musí byť," povedal Juraj Blanár s tým, že v oblasti dodržiavania zákonnosti a ústavnosti by to mal byť práve ÚS. Ten by mal podľa neho rozhodnúť, či je možné obmedzovať ľudské práva len na základe vyhlášok. Blanár hovorí o potrebe rýchleho rozhodnutia najmä v takýchto závažných situáciách. Stanovisko ÚS budú podľa neho všetci rešpektovať.

Nekonečná svojvôľa

Svojvôľa vlády a jej ministrov v obmedzovaní práv občanov a podnikateľov má svoje zákonom stanovené medze. Ak sú rozhodnutia nezákonné, ide o púhe šikanovanie, tvrdí redakcia HD.

(Medzititulky red. HD.)