Sudkyňa Krajského súdu: Kolíková ani len netuší, ako fungujú súdy
12 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Sudkyňa trestného kolégia Krajského súdu v Bratislave Marcela Kosová pre portál Právne listy napísala text o mýtoch o súdnych konaniach a o práci na súdoch vôbec. Vyvracia tak to, o čo  sa opiera ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v tzv. súdnej reforme.

Se­ná­ty kraj­ských sú­dov ne­po­jed­ná­va­jú tak čas­to. To vyhlásila mi­nis­ter­ka spra­vod­li­vos­ti v súvislosti s tzv. súdnou mapou.

Blaha: Kolíková musí odísť z politiky. Je hanbou spravodlivosti
Ľuboš Blaha, poslanec NRSR za Smer - SD sa aktuálne vyjadril k dnešnému duelu v TA3 rámci relácie V politike. Hosťami boli Róbert Fico a ministerka Mária Kolíková. Blaha zhodnotil jej pôsobenie v relácii na svojom facebookovom profile. Po... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Odvolací súd je personálne náročný

Poz­ri­me sa te­da na fak­ty. O od­vo­la­ní roz­ho­du­je od­vo­la­cí súd na ve­rej­nom za­sad­nu­tí. Mô­že uro­biť roz­hod­nu­tie o od­vo­la­ní aj na za­sad­nu­tí ne­ve­rej­nom, ale len v zo­pár prí­pa­doch. Ve­rej­né za­sad­nu­tie sa ko­ná za stá­lej prí­tom­nos­ti všet­kých čle­nov se­ná­tu a asis­ten­ta. Na ve­rej­nom za­sad­nu­tí je po­vin­ná účasť pro­ku­rá­to­ra. Ob­haj­ca ob­ža­lo­va­né­ho sa vždy zú­čas­tní ve­rej­né­ho za­sad­nu­tia, na kto­rom sa ko­ná o od­vo­la­ní. V zá­sa­de sa ob­ža­lo­va­ný ne­mu­sí ve­rej­né­ho za­sad­nu­tia zú­čas­tniť, ak však tr­vá na svo­jej prí­tom­nos­ti, od­vo­la­cí súd to  mu­sí reš­pek­to­vať.

Teda keď od­vo­la­cí súd roz­ho­du­je o od­vo­la­ní na ve­rej­nom za­sad­nu­tí, v po­jed­ná­va­cej miestnos­ti mu­sia byť všet­ci tra­ja čle­no­via se­ná­tu, asis­tent, pro­ku­rá­tor, ob­haj­ca a v dr­vi­vej  väč­ši­ne prí­pa­dov aj ob­ža­lo­va­ný. Mô­žu tam byť poš­ko­de­né oso­by. Po­kiaľ je ob­ža­lo­va­ný vo väz­be ale­bo vo vý­ko­ne tres­tu od­ňa­tia slo­bo­dy, mu­sí byť za­bez­pe­če­ná je­ho es­kor­ta a pred­ve­de­nie. Od­vo­la­cí súd mô­že na ve­rej­nom za­sad­nu­tí vy­po­čú­vať sved­kov či znal­cov.

Sudkyňa krajského súdu posiela ministerke Kolíkovej predžalobnú výzvu!
Aktívna sudkyňa krajského súdu v Bratislave posiela ministerke Kolíkovej predžalobnú výzvu! Sudkyňa Dana Jelinková Dudzíková sa cíti vyjadreniami ministerky dotknutá. Svoju výzvu uverejnila na portáli dennikn.sk. Dňa 4.11.2021 odzneli v relácii... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Senáty zasadajú oveľa viac, ako je počet dní v mesiaci

Do­vo­lím si či­ta­te­ľo­vi po­núk­nuť struč­ný preh­ľad. Se­ná­ty tres­tné­ho ko­lé­gia Kraj­ské­ho sú­du v Bra­tis­la­ve v ro­ku 2021, od ja­nuá­ra po ok­tó­ber, ve­rej­ne za­sa­da­li 335-krát. Pri­po­mí­nam, že sa to dialo v neštandardnom pandemickom režime. V prie­me­re sa na tres­tnom ko­lé­giu Kraj­ské­ho sú­du v Bra­tis­la­ve us­ku­toč­ni­lo 56 ve­rej­ných za­sad­nu­tí me­sač­ne.

Te­raz si poď­me ve­ci pred­sta­vo­vať. Má­me od­vo­la­cí súd v Tr­na­ve. Ob­vo­dom toh­to od­vo­la­cie­ho sú­du sú kraje Tr­na­va, Bra­tis­la­va a Nit­ra. Čo ke­by nap­rík­lad bol se­nát zlo­že­ný z jed­né­ho sud­cu z Bra­tis­la­vy, jed­né­ho z Nit­ry a jed­né­ho z Tr­na­vy? Po­da­teľ­ňa bu­de sa­moz­rej­me len v Tr­na­ve, inak by sme ne­ma­li „sku­toč­ný“ ná­hod­ný vý­ber a ce­lá na­ša ima­gi­ná­cia by bo­la zby­toč­ná. Veď ke­by sme ne­cha­li pra­co­vis­kám ich pô­vod­né ob­vo­dy, ce­lé by to bo­lo  nez­my­sel, že. Aj v pred­sta­vách. Kľú­čo­vé je pred­sa zväč­šo­va­nie ob­vo­dov. A pri­hoď­me k to­mu eš­te je­den se­nát, kto­rý bu­dú ce­lý tvo­riť tra­ja sud­co­via z Bra­tis­la­vy a se­dieť bu­dú v Bra­tis­la­ve (ne­za­bú­daj­me, ne­cha­li sme im v na­šej pred­sta­ve pra­co­vis­ko).

Žilinkov tvrdý odkaz Kolíkovej: Paragraf 363 využijem vždy, keď...
Paragraf 363 Trestného poriadku použijem vždy, keď na to budú splnené zákonné podmienky! Ostro to podčiarkol veľkými písmenami vo svojom statuse na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka ako reakciu na vyjadrenia ministerky... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Súdna reforma bude o cestovaní a presúvaní spisov

Ok­res­ný súd v Le­vi­ciach (te­raz spa­dá pod Kraj­ský súd v Nit­re) roz­hod­ne tres­tnú vec a ob­ža­lo­va­ný a poš­ko­de­ný sa od­vo­la­jú. Sud­ca v Le­vi­ciach zba­lí spis a poš­le ho (poš­tou ale­bo slu­žob­ným autom) do Tr­na­vy. Spis má­me v Tr­na­ve. V po­da­teľ­ni bu­de ten­to spis elek­tro­nic­ky ná­hod­ne pri­de­le­ný na roz­hod­nu­tie o od­vo­la­ní nap­rík­lad se­ná­tu do Bra­tis­la­vy, kto­rý je zlo­že­ný zo sa­mých Bra­tis­lav­ča­nov. Spis po­pu­tu­je do Bra­tis­la­vy (poš­tou ale­bo slu­žob­ným vo­zid­lom, ale to už asi vie­te). Ob­ža­lo­va­ný, poš­ko­de­ný ani pro­ku­rá­tor za­tiaľ ne­ve­dia, kto­ré mes­to im po­čí­tač vy­bral. Na­vy­še, ok­res­ný pro­ku­rá­tor ne­vie, kam má pos­lať „svoj“ spis na kraj­skú pro­ku­ra­tú­ru.

Se­nát si vec naš­tu­du­je a zis­tí, že vec tre­ba pre­jed­nať na ve­rej­nom za­sad­nu­tí. A má dve možnos­ti, buď ur­čí ve­rej­né za­sad­nu­tie do Bra­tis­la­vy a všet­ci pek­ne pri­ces­tu­jú tam, vrá­ta­ne ob­ža­lo­va­né­ho aj s es­kor­tou z väz­ni­ce z Nit­ry, ale­bo sa roz­hod­ne, že účel­nej­šie bu­de vy­ces­to­vať za ob­ža­lo­va­ným a poš­ko­de­ným a po­jed­ná­vať tam. Ale kam ísť? Na kraj­ský súd do Nit­ry, kde je tiež pra­co­vis­ko sú­du Tr­na­va, ale­bo rov­no do Le­víc? Po­vedz­me, že si vy­be­rú Nit­ru. Až te­raz sa doz­vie pro­ku­rá­tor z Le­víc, kam pos­lať spis na kraj­skú pro­ku­ra­tú­ru. Vie­te si pred­sta­viť, ako mu­sí byť uro­be­ný rozvrh prá­ce, aby bo­li k dis­po­zí­cii na ta­ké­to si­tuácie na kaž­dom sú­de voľ­né po­jed­ná­va­cie mies­tnos­ti. Ale daj­me to­mu, že šťas­te­na je na na­šej stra­ne a po­jed­ná­vač­ku s­me zoh­na­li. Len­že, keď má ce­lý se­nát aj so spi­som pod pa­zu­chou vy­ces­to­vať po­jed­ná­vať do Nit­ry, asi to­ho v ten deň už ve­ľa nes­pra­ví. A vô­bec nie je is­té, či ne­bu­de pot­reb­né vec z ne­ja­ké­ho dô­vo­du od­ro­čiť.

Ako sa zabezpečí kvalita pri časovo náročnej logistike?

Zlo­ži­té? Zdá sa. A to sme eš­te do to­to ne­za­kom­po­no­va­li se­nát, v kto­rom sú čle­no­via roz­hádza­ní po ce­lom bý­va­lom zá­pa­doslovenskom k­ra­ji, a te­da kým sa kaž­dý z nich dos­ta­ne k spi­su, ubeh­ne ne­ja­ký čas. A sme zno­vu pri ces­to­va­ní. Buď si po­ces­tu­je spis, ale­bo čle­no­via se­ná­tu za ním. A po­tom sa eš­te mu­sia spo­lu niek­de stret­núť skôr, ako sa roz­hod­nú, čo s ve­cou ďa­lej.

Kolíkovej ťažké časy. TOTO asi nečakala
Reforma súdnej mapy bude asi nočnou morou ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Ani tretia verzia nenašla podporu. Čelom vzad jej urobili nielen poslanci opozície, ale aj koalície. Boris Kollár (SME rodina) sa podľa Plusky dokonca vyjadril, že... Čítať ďalej
04 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ne­za­bú­daj­te, stá­le si ve­ci len pred­sta­vu­je­me. Tak­že si skús­te pred­sta­viť aj to, ako to­to ce­lé pu­to­va­nie spi­sov, sud­cov a účas­tní­kov zrých­li a ze­fek­tív­ni ko­na­nie a pri­ne­sie ove­ľa k­va­lit­nejšie roz­hod­nu­tia, aké tu má­me te­raz.