Ruská podpora Bielorusku: Nad krajinou hliadkujú ruské jadrové bombardéry
11 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Rusko vo štvrtok už druhý deň po sebe vyslalo dva strategické bombardéry schopné niesť jadrové zbrane na cvičnú misiu nad Bieloruskom. Demonštruje tým silnú podporu Moskvy svojmu spojencovi uprostred sporu o migráciu na poľských hraniciach, informuje agentúra AP.

Podpora Bielorusku

Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že dva ruské strategické bombardéry Tu-160 nacvičovali bombardovanie na strelnici Ružany, ktorá sa nachádza v Bielorusku asi 60 kilometrov východne od hranice s Poľskom. V rámci spoločného výcviku bieloruské stíhačky simulovali prepadnutie, uviedlo ministerstvo.

Je to už druhýkrát za dva dni, čo Rusko vyslalo svoje nukleárne bombardéry do neba nad Bieloruskom. Dvojica ruských bombardérov Tu-22M3 bola v stredu na podobnej hliadke. Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že takéto lety ruských bombardérov sa budú vykonávať pravidelne.

Rusko výrazne podporilo Bielorusko uprostred napätej situácie, keď sa tisíce migrantov a utečencov. Väčšina je z Blízkeho východu a zhromaždili sa na bieloruskej strane hranice s Poľskom v nádeji, že prejdú do západnej Európy.

Izraelská armáda používa na monitorovanie Palestínčanov technológiu na rozpoznávanie tvárí
Podľa protivládnej organizácie veteránov izraelská armáda nasadila technológiu na rozpoznávanie tvárí, aby monitorovala Palestínčanov na okupovanom území Západného brehu Jordánu, informuje epochtimes.de V meste Hebron si izraelskí vojaci robili... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Obvinenie a sankcie EÚ

Európska únia obvinila bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka z nabádania k nelegálnemu prekračovaniu hraníc ako „hybridného útoku“ s cieľom odvety sankcií EÚ voči jeho vláde. Bielorusko tieto obvinenia popiera, ale vyhlásilo, že už nebude brániť utečencom a migrantom v pokusoch o vstup do EÚ.

Bieloruské ministerstvo obrany vo štvrtok obvinilo Poľsko z „bezprecedentného“ nahromadenia armády na hranici s tým, že kontrola migrácie neoprávňuje na koncentráciu 15 000 vojakov podporovaných tankami, prostriedkami protivzdušnej obrany a inými zbraňami. "Vyzerá to skôr ako vytvorenie údernej skupiny síl," uviedlo ministerstvo. 

Rusko a Bielorusko majú dohodu o únii, ktorá predpokladá úzke politické a vojenské väzby. Lukašenko zdôraznil potrebu posilniť vojenskú spoluprácu vzhľadom na to, čo označil za agresívne akcie spojencov NATO. Lukašenko vo štvrtok označil lety ruských bombardérov za nevyhnutnú reakciu na napätie na bielorusko-poľských hraniciach.

Generálplukovník Leonid Ivašov, bývalý šéf odboru zahraničnej spolupráce ruského ministerstva obrany, uviedol, že cieľom letov ruských bombardérov nad Bieloruskom bolo demonštrovať podporu Moskvy svojmu spojencovi v čase stúpajúceho napätia.

Biologička Peková v tom má jasno: Netestovať!(VIDEO)
Česká molekulárna biologička Soňa Peková sa v obsiahlom rozhovore okrem iného vyjadrila, že by nezatvárala ekonomiku a prestala by ľudí testovať. Keby sa netestovalo, ľudia by podľa nej ani nevedeli, že tu nejaký vírus je. Väčšina ľudí ani nevie,... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Ján Papuga

"Vojenské cvičenia a lety bombardérov sú súčasťou výcviku pre spoločnú akciu," povedal Ivašov, ktorého citovala tlačová agentúra Interfax. „Je to potrebné na odvrátenie možného vojenského konfliktu, ktorý by mohol prerásť do veľkej vojny. Je potrebné ukázať našu pripravenosť."

Za migrácie môže politika Západu na Blízkom východe

Uprostred napätia na bielorusko-poľskej hranici Rusko dôrazne podporilo Bielorusko a obvinilo Západ, že destabilizoval Blízky východ, a preto nesie zodpovednosť za migrantov a utečencov hľadajúcich bezpečnosť v Európe.

Moskva zároveň nahnevane odmietla tvrdenie Poľska, že Rusko pomohlo rozdúchať situáciu s humanitárnym, ale aj politickým rozmerom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že na oboch stranách poľsko-bieloruskej hranice boli rozmiestnené tisíce vojakov, a uviedol, že „je to dôvod na hlboké znepokojenie všetkých triezvo zmýšľajúcich ľudí v Európe“.

Na otázku o žiadosti nemeckej kancelárky Merkelovej, aby ruský prezident Vladimir Putin uplatnil vplyv na Bielorusko, Peskov odpovedal, že „Rusko, rovnako ako všetky ostatné krajiny, sa snaží pomôcť vyriešiť situáciu. Povedal, že Putin zostal v kontakte s Lukašenkom, no bližšie to neuviedol.

Rusko plánuje odvetu! Ako reakciu na sankcie EÚ
Každý krok k uvaleniu sankcií proti ruskému národnému dopravcovi, Aeroflotu, bude opätovaný! Varoval jeden z najvyšších diplomatov krajiny. Narastá hádka o údajných súvislostiach s migračnou krízou na poľsko-bieloruskej hranici, píše portál RT. EÚ... Čítať ďalej
11 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Obvinenie Aeroflotu

Ruský národný vlajkový dopravca, Aeroflot, reagoval na správy, že EÚ zvažuje sankcie voči leteckej spoločnosti za jej údajnú účasť na preprave utečencov a migrantov do Bieloruska. Aeroflot tvrdenie dôrazne odmietol.

"Informácie o účasti alebo pomoci Aeroflotu pri organizovaní hromadnej prepravy migrantov na územie Bieloruska nezodpovedajú realite," uviedla letecká spoločnosť vo vyhlásení. Aeroflot poznamenal, že nevykonáva žiadne pravidelné ani charterové lety do Iraku alebo Sýrie a nemá žiadne lety medzi Istanbulom a Minskom.

Hovorca Kremľa Peskov na otázku o správach o možných sankciách EÚ voči Aeroflotu poukázal na to, že letecká spoločnosť popierala vedomú prepravu žiadateľov o azyl smerujúcich do Európy.

"Dúfajme, že takéto šialené nápady existujú iba v tých mediálnych podvodoch," povedal v konferenčnom hovore s novinármi.

OSN zverejnila prvý návrh dohody z klimatického summitu v Glasgowe
Klimatická agentúra Organizácie Spojených národov zverejnila dnes prvý návrh konečnej dohody, ktorá má byť uzavretá po ukončení klimatického summitu OSN (COP26) v škótskom Glasgowe. Jednotlivé štáty majú podľa tohto dokumentu do konca roku 2022... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | tasr