Vážne pochybnosti o výbere šéfa NCZI! Ministerstvo sa bráni
10 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Vážne pochybnosti o výbere šéfa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI)! Podľa nadácie Zastavme korupciu by sa malo výberové konanie na generálneho riaditeľa NCZI zopakovať a novovymenovaného šéfa Petra Lukáča by mali odvolať. Rezort zdravotníctva o tom nechce ani počuť.

Vážne pochybnosti

Nadácia Zastavme korupciu má vážne pochybnosti o výbere šéfa NCZI Lukáča. Žiada ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarskýého o jeho odvolanie a zopakovanie výberového konania. "Tak, aby kritériá výberu zodpovedali princípom transparentnosti a rovnakého prístupu," uviedla jej riaditeľka Zuzana Petková.  

"Drvivá väčšina uchádzačov nemala možnosť prezentovať svoj projekt ani ukázať odborné predpoklady na riadenie centra," uviedol Peter Kováč. Ten sa za nadáciu ako prísediaci zúčastnil na výberovom konaní. Viacerých prihlásených vyradil na úvod test z angličtiny.

Erik Kaliňák: V ponuke majú rozdeľovanie národa, sankcie a násilie
Erik Kaliňák na sociálnej sieti v ôsmych riadkoch zhodnotil vládu a riešenie tretej vlny pandémie, ktorá údajne práve vrcholí. Tvrdí, že namiesto riešení má vláda opäť v ponuke rozdeľovanie národa, sankcie a násilie. Nepoučili sa? Pýta sa. Premiér... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Angličtina by nemala byť rozhodujúca

Podľa Kováča angličtina nie je pre manažment centra až natoľko dôležitá, že by mala byť vyraďovacím kritériom a mala by mať prednosť pred odbornosťou či projektom riadenia. Nadácia upozorňuje aj na ďalšie medializované pochybenia, píše portál 1pluska.sk.

Nadácia pripomína, že NCZI je dôležitou inštitúciou, ktorá zodpovedá za elektronizáciu zdravotníctva a zhromažďuje pre ministerstvo zdravotníctva dôležité štatistické údaje. Spravuje tiež niekoľkomiliónové zdravotnícke IT systémy.

Ministerstvo o odvolávaní neuvažuje

No Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR je presvedčené, že na Lukáčovo odvolanie a ani opakovanie výberového konania nie je dôvod.

Rezort zdravotníctva spochybňovanie správnosti procesného postupu odmieta. "Výber nového generálneho riaditeľa NCZI sa uskutočnil plne v súlade s podmienkami výberového konania a na základe bodového ohodnotenia členov výberovej komisie bolo stanovené poradie uchádzačov," uviedla hovorkyňa Zuzana Eliášová.

"Ministerstvo neuvažuje o zrušení výberového konania ani o odvolaní novovymenovaného šéfa NZCI," dodala.

Mediálny výbor NRSR konštatuje nehospodárnosť RTVS, telerozhlas to odmieta
Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá dnes skonštatoval, že Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) si neplní zákonom stanovené povinnosti, podľa ktorých má dohliadať na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými... Čítať ďalej
10 | 11 | 2021 | tasr