Advokátska komora upozorňuje na odstrašujúce šikanovanie advokátov
08 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Slovenská advokátska komora (SAK) vyjadrila znepokojenie nad tým, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) postihujú advokátov za výkon ich práce. Komora reagovala na prípad advokátky Anny Ž., ktorej obvinenie zrušila Generálna prokuratúra. Tá zároveň zrušila uznesenie Úradu špeciálnej prokuratúry vedeným Danielom Lipšicom, ktorou zamietol sťažnosť obvinenej.   

Podľa Komory ide o šikanózne vznášanie obvinení a zneužívanie trestného práva tak, aby bol postihnutý výkon obhajoby: „Toto konanie môže mať odstrašujúci až zmrazujúci efekt na advokátov a môže viesť až k obmedzeniu ústavného práva na obhajobu. Vítame preto rozhodnutie Generálnej prokuratúry, ktorá už druhýkrát vo veci obvinenej advokátky A. Ž. rozhodla, že ide o nezákonné stíhanie za výkon povolania. Na nezákonné praktiky OČTK upozorňujú aj výsledky prieskumu SAK medzi trestnými advokátmi.

Hrozí ďalší spor vo vládnej koalícii? Paragraf 363 opäť rozhádal koaličných poslancov
Baránik si robí, čo chce a nerešpektuje platné dohody! Rozhneval sa predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský. Nový spor vo vládnej koalícii môže vyvolať konanie poslanca parlamentu Alojza Baránika, ktorý bez vedomia partnerov... Čítať ďalej
07 | 11 | 2021 | Diana Zaťková