Zákopový boj o pozície? Ech, Remišovej to zase nevyšlo...
06 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová
Mimovládna organizácia Aliancia žien – Cesta späť nominovala niekoľko reklám, ktoré označila za sexistické. Hlasovanie prebieha do 23. novembra priamo na webstránke Sexistický kix, palcom dolu. Spomedzi všetkých nominácií jedna doslova vytočila Veroniku Remišovú. Za nomináciou vidí svoju sparring partnerku z politickej scény Máriu Kolíkovú. V HD sme zisťovali, ako to je. A kto aký má názor na Remišovej tvrdenie.

Remišová na sociálnej stránke priznala, že od mimovládnej organizácie dostali oznámenie, že ako ministerstvo boli nominovaní na Sexistický kix roka - anticena za najsexistickejšiu reklamu roka. Remišová píše, že uvedená nominácia sa týkala dvoch fotiek na instagramovom profile, kde sú príbehy projektov z nórskych grantov, s ktorým ale ministerstvo nemá nič spoločné. "Naše ministerstvo nie je správcom daného instagramového profilu, ani ho nefinancuje, správca profilu je na instagrame riadne uvedený a každý, vrátane organizátorov tejto súťaže, si ho môže pozrieť," vysvetľuje. 

Podľa Remišovej by bolo na rozdiel od ceny Sexisitický kix roka vhodnejšie sa pýtať, ako ženám pomáhajú takéto súťaže. A dodáva: "Ako žena v politike každý deň vidím hrubé správanie, urážky, zhadzovanie len preto, že je politička ženou. Aj preto vždy veľmi rada podporím zmysluplné aktivity na pomoc ženám, ku ktorým sa pristupuje hrubo, vulgárne, alebo nebodaj násilne."

V zápätí upozorňuje aj na to, že partnerom projektu Sexistický kix roka je ministerstvo spravodlivosti, ktoré na projekt poskytlo zo štátnych peňazí dotáciu na podporu ľudských práv vo výške 43 tisíc eur. Remišová upozorňuje, že z toho istého balíka napríklad detská linka pomoci dostala výrazne nižšiu pomoc, hoci práve deti počas pandémie zažívali najväčší nárast problémov a izoláciu. Ministerstvo spravodlivosti si podľa Remišovej musí lepšie postrážiť profesionálny prístup na projektoch, ktoré financuje. "Aby sa nestávalo, že z peňazí nás všetkých sú obviňovaní ľudia, ktorí nič zlé nespravili," dodáva.

A keďže rezortu ministerstva spravodlivosti šéfuje Mária Kolíková a politický, ale aj stranícky vzťah medzi političkami je na nule, dá sa tušiť, že Remišová zrejme naráža na to, že Kolíková k projektom na ktoré ministerstvo spravodlivosti poskytuje peniaze pristupuje nezodpovedne.

Pripravte si peňaženky: Nastáva extrémne zdražovanie potravín!
Je zle, no bude ešte horšie! Zdražuje takmer všetko a podpora štátu je v nedohľadne. Slovenskí potravinári avizujú, že budú musieť zvýšiť ceny svojich produktov - niektorých až o 20-percent! Dôvodom vyšších cien potravinárskych výrobkov je... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Zákopový boj o pozície

Na Remišovej príspevok ale reagovala napríklad Oľga Pietruchová, ktorá dlhé roky pôsobila ako riaditeľka Odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Tá si nemyslí, že má Remišová pravdu. A nechala jej odkaz: "Ministerstvo spravodlivosti si musí lepšie postrážiť profesionálny prístup na projektoch, ktoré financuje. Predpokladám, že akýkoľvek problém pri projektoch na informatizáciu alebo množstve iných vezmete týmto na seba. Ešte dodám, že na IG nie je žiadny správca, iba odkaz na stránku MIRRI https://www.instagram.com/pribehy_norskych_grantov/," píše.

Remišovej komentár nechali aj z profilu Sexistický kix 

"Do anticeny za reklamu je na webe Sexistického kixu nominovaný instagramový účet Príbehy nórskych grantov. Tento účet vo svojom profile odkazuje priamo na stránky http://www.eeagrants.sk/, ktoré spravuje MIRRI SR. Žiadne ďalšie informácie o tom, kto za tento účet zodpovedá, tu nie sú. Je preto pochopiteľné, že sme s informáciou o nominácii kontaktovali práve ministerstvo," vysvetľujú.

Okrem iného Remišovej odkazujú, že reklamnú prezentáciu, ktorú zverejnili, nominovala verejnosť na anticenu hneď niekoľkokrát, a to aj ľudia, ktorí sa venujú problematike násilia na ženách. "Nomináciu sme prijali, keďže v kontexte Nórskych fondov, ktoré podporujú aj elimináciu rodovo podmieneného a domáceho násilia, považujeme sexualizovanú štylizáciu modelky za neprijateľnú," píšu.

A v závere komentára dodávajú: "Namiesto jedného emailu, v ktorom by ministerstvo objasnilo situáciu so spravovaním instagramového účtu, sme boli zatiahnuté do takejto diskusie, ktorá nie je ani o nás, ani o našej práci. Ale pripomína skôr akýsi zákopový boj o pozície."

B. Gröhling: Dočasné zatvorenie škôl nie je riešením situácie
Dočasné zatvorenie škôl v bordových a čiernych okresoch zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku nevyrieši. Kto môže situáciu zlepšiť, sú dospelí, a to zaočkovaním sa proti ochoreniu COVID-19. Vyhlásil to minister školstva Branislav Gröhling... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | TASR