Gašpar po roku vo väzení: Čo všetko mohol mať v cele?
06 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Čo všetko sa zmestí do väzenskej cely! Mnohí ostro sledovaní obvinení si po prepustení z väzby odnášali svoje osobné veci domov v igelitkách. Zatiaľ čo Zsuzsovej stačili tri a Jankovskej dokonca iba dve tašky, rekordmanom je určite bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Ledva to uniesli

Gašpar sa dostal z väzby presne po roku. No za ten rok si do cely zadovážil toho naozaj dosť. Zatiaľ čo viacerí obvinení opustili väzbu s jednou - dvomi igelitkami, Gašpar mal aj so svojím obhajcom Markom Parom čo robiť, aby jeho veci uniesli, píše portál 1pluska.sk.

Gašpar po odchode z Ústavu na výkon väzby prezradil, že svoj ročný pobyt za mrežami využil na dokázanie svojej neviny. „Budem sa venovať obhajobe, tak ako som to robil posledný rok,“ priblížil svoje plány po prepustení na slobodu. Zdá sa, že aj v záujme čo najlepšej informovanosti si na celu zadovážil televízor. 

Čo umožňuje zákon?

Napríklad bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská si po dlhšom pobyte za mrežami odnášala iba dve igelitky. Alena Zsuzsová si vystačila s tromi taškami. No tak ako Gašpar, aj ostatní väzobne stíhaní majú podľa zákona právo využívať v cele oveľa viac.

„Obvinený má právo na vlastné náklady používať v cele alebo izbe vlastné rádio a televízor,“ píše sa na stránkach Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). „Sledovanie televízie v čase po večierke musí byť organizované tak, aby neboli porušované práva ostatných väznených osôb, ktorí televíziu nesledujú,“ uviedla hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Vyšetrovanie v kauze Očistec ukončili
Vyšetrovanie v kauze Očistec ukončili. Aktuálne sa realizuje štúdium spisového materiálu zo strany obvinených a ich obhajcov. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. "Konečný návrh vyšetrovateľa ešte na prokuratúru... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | TASR

Musia mať šťastie na elektrické zásuvky

No zákon toho umožňuje ešte viac. Obvinený môže mať na cele aj ďalšie elektrospotrebiče. „V zmysle ústavného poriadku o umožnenie používať konkrétny elektrický spotrebič musí každá väznená osoba písomne požiadať riaditeľa ústavu,“ spresnila  Kacvinská.

Nie každý má však to šťastie. V ústavoch, ktoré neprešli výraznou rekonštrukciou, sa podľa hovorkyne nájdu aj také cely, v ktorých sa nenachádzajú elektrické zásuvky.

Čo je samozrejmosť

Zákon umožňuje aj to, aby mohol mať obvinený v cele hodinky, a predplatiť si môže dennú tlač, časopisy a aj objednávať knihy. „Obvinený môže používať vlastný odev, bielizeň a obuv, ak sú hygienicky nezávadné a má zabezpečenú ich pravidelnú obmenu na vlastné náklady,“ píše ZVJS o ďalších právach obvinených.

Samozrejmosťou sú aj vlastné hygienické potreby, korešpondencia, veci zakúpené v ústavnej predajni. Gašpar zrejme využíval aj možnosť mať pri sebe písomnosti týkajúce sa trestnej veci, v ktorej bol vo väzbe. teda kauzy Očistec. 

Darček vlády k "zamatovej" - dvadsaťpercentné zdraženie potravín
Slovenskí potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore sú pre rastúce ceny vstupov nútení zvýšiť ceny svojich produktov o desať až dvadsať percent. Čaká Slovensko, že jeho občania nebudú jeden deň v týždni jesť, kým... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Ivan Brožík