Na internete sa šíri panika: Očkujú nás vakcínou po záruke?
05 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Čím to Slovákov vlastne očkujú? Sociálne siete zaplnil príspevok s informáciami o očkovaní proti Covid-19, z ktorého bolo jasné, že vakcína je po expirácii. Okamžite sa začala šíriť panika z podozrenia, že nás očkujú starými vakcínami.

Sociálnymi sieťami sa prehnal príspevok s informáciami o očkovaní proti koronavírusu, z ktorého bolo zrejmé, že hoci zaočkovaný pacient dostal vakcínu až 2. novembra, jej exspirácia končila už 31. októbra, píše portál topky.sk. 

V príspevku, ktorý bol zdieľaný vo facebookovej skupine Nekŕmte nás odpadom, je dokument, na ktorom sú informácie týkajúce sa očkovania pacienta, ku ktorému došlo 2. novembra 2021 v bratislavskej Univerzitnej nemocnici s poliklinikou Milosrdní bratia.

Zaujímavý je najmä dátum exspirácie vakcíny, ktorou bol daný pacient v ten deň ráno o 7:48 zaočkovaný. Tá mala vypršať 31. októbra 2021.

Internet obletela zarážajúca fotka:

Zdroj: FB/Nekŕmte nás odpadom

"Kto je za toto zodpovedný?" pýta sa autor príspevku keď sa vynorili otázky, či sa u nás očkuje aj vakcínami, ktoré sú po záruke.

S otázkami sa preto portál obrátil na Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Z ich vyjadrenia vyplýva, že panika nie je potrebná. "Exspirácia danej šarže, ktorá bola podaná u Milosrdných bratov, je v poriadku. Európska komisia na základe odporúčania Európskej liekovej agentúry prijala 10.09.2021 zmenu exspirácie pre vakcínu Comirnaty zo 6 na 9 mesiacov pri skladovaní pri -90 °C až -60 °C," uviedla hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Táto zmena sa podľa nej týka aj uvedenej šarže. "Exspirácia tejto konkrétnej šarže je teda až 31.01.2022," dodala.

ŠÚKL eviduje hlásených 8869 podozrení na nežiaduce účinky vakcín
Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu k strede (3. 11.) 8869 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1088 z nich ako závažné. Ústav o tom informuje na... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | TASR