Kauza uniknutých nahrávok: Prokurátor odišiel s dlhým nosom, zlyháva opäť polícia?
05 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Z uniknutých nahrávok z poľovníckej chaty majú vyplývať závažné podozrenia. Mal to byť materiál, ktorý sa postará o predĺženie väzby pre exfunkcionárov obvinených v rámci kauzy Očistec. Aspoň tak to videl prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. Jeho názor však nezdieľal Špecializovaný trestný súd a nakoniec ani Najvyšší súd SR.

Prokurátor nepochodil

Prepisy nahrávok z chaty chcel Šúrek využiť pred súdom na predĺženie väzby pre bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ako i ďalších exfunkcionárov obvinených v rámci kauzy Očistec, píšu Hospodárske Noviny.

Podľa jeho názoru záznamy dokazovali, že ktosi silný v pozadí sa snaží ovplyvňovať závažné kauzy. Preto by nebolo vhodné prepúšťať ich hlavných aktérov, teda bývalých policajných funkcionárov, na slobodu. No Špecializovaný trestný súd ani Najvyšší súd sa s jeho názorom nestotožnili. Tibor Gašpar teda po roku opustil brány väzenia.

Medzi nami kamarátmi

Verejnosť sa z uniknutých nahrávok dozvedela, že poľovnícku chatu pri Leviciach navštevovali špičky strany Smer-SD Robert Fico a Roberta Kaliňák. Spolu s nimi i Miroslav Bödör, otec vo väzbe sa nachádzajúceho nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra, či advokáti Marek Para a Pavol Gašpar, syn obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

R. Fico bol na polícii, vypovedal k odcudzeniu 50.000 eur a zlatých mincí
Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico bol v piatok ráno vypovedať na polícii v Bratislave. Vypovedať mal k odcudzeniu hotovosti vo výške 50.000 eur a zlatých mincí. Fico vysvetlil, že incident sa vyriešil vnútornou kontrolou v rámci... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | TASR

Práve právni zástupcovia sa mali počas posedenia v chate baviť o tom, ako zlikvidujú špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. „Keď ich odsúdia, tak ja od…em Lipšica. To ti garantujem, mu od…em hlavu,“ mal podľa medializovaných informácií hovoriť Pavol Gašpar.

V rovnakom duchu sa témy chopil aj Marek Para: „Jedine, že ho zrazíme na prechode aj bez ponožiek,“ vyjadril sa na nahrávke.

Hoci nie je vylúčené, že uvedené slová možno vnímať ako silácke rečí ľudí, ktorí majú blízko k stíhaným osobám, mainstreamové médiá uchopili tému možnej likvidácie Daniela Lipšica s úplnou vážnosťou. Otázne je, či rovnakú váhu tomu pripisujú samotné orgány činné v trestnom konaní. 

Bez vyjadrení

Či však polícia v tejto veci koná, odmieta prezradiť. „K vašim otázkam nie je možné poskytnúť žiadne informácie,“ uviedol pre HN Michal Slivka, hovorca Policajného prezídia. Taktiku úplnej ignorácie zaujal Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý nereagoval vôbec. 

Z reakcií uvedených inštitúcií nie je zrejmé, či sa k téme nevyjadrujú z taktických dôvodov alebo preto, že zostali medializovanými informáciami zaskočené. Nie je totiž vylúčené, že o vyjadreniach advokátov na adresu špeciálneho prokurátora nemali doteraz žiadnu vedomosť.

J. Šeliga: Poradíme si aj bez Sme rodina
Podpredseda polomŕtvej straničky Za ľudí, ktorá drží pokope už len nadšením jej vedenia Juraj Šeliga si myslí, že ak hnutie Sme rodina nechce hlasovať za reformy a hľadať kompromis, zvyšok koalície ich musí prijať bez jeho podpory. Informujú o tom... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Vážne zlyhanie?

To by však znamenalo, že niekto zlyhal a najskôr príslušník polície, ktorý zastrešoval prípad údajného pytliactva. Ako je známe, mal ním byť Martin Juhás, brat Petra Juhása, šéfa vyšetrovacieho tímu zaoberajúceho sa vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Podľa informácií HN fungovalo zhruba tri mesiace. Počas tohto obdobia mali byť záznamy z neho vyhodnocované na pravidelnej báze. Ak vyšetrovateľ prípadu pytliactva zachytil informáciu, že ktosi plánuje likvidáciu špeciálneho prokurátora, mal o tom okamžite vyrozumieť nadriadených a vo veci sa malo začať konať. Ak sa tak nestalo, otázne je prečo.

Ficov záznam

Jeden z hlavných aktérov nahrávky, expremiér Fico, medzitým zverejnil, že má k dispozícii úradný záznam okresného prokurátora v Leviciach, ktorý podal návrh na sledovanie poľovníckeho objektu.

„Dňa 18. októbra 2021 vyšetrovateľ Policajného zboru predložil okresnej prokuratúre správu, z ktorej vyplýva, že vykonanými úkonmi sa nepodarilo zistiť informácie oprávňujúce vzniesť obvinenie konkrétnej osobe, taktiež neboli zistené informácie, ktoré by potvrdzovali spáchanie trestného činu,“ citoval Fico zo záznamu okresného prokurátora. 

Kto bude liečiť Slovákov?! Zdravotníci idú radšej robiť čašníkov!
Situácia už je alarmujúca! Stovky lekárov a sestier totiž odchádzajú nielen z nemocníc ale aj z ambulancií. A to malo Slovensko nedostatok zdravotníkov ešte pred pandémiou. Počty lekárov a sestier z mesiaca na mesiac klesajú, kým, naopak, počty... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Diana Zaťková