Medicínsky časopis Lancet: Sputnik Light je bezpečný a účinný
04 | 11 | 2021 I Eka Balašková

Podľa štúdie ruských vedcov, ktorú tento týždeň zverejnil britský medicínsky časopis Lancet je jednodávková vakcína proti covidu19 Sputnik Light pre pacientov bezpečná a účinná. Vážne neželané účinky vedci nezaznamenali. O skutočnosti informovali topky.sk.

Jedna dávka

Vedľajšie účinky vakcíny Sputnik Light mali u zaočkovaných mierny až stredný charakter. Jednodávková vakcína Sputnik Light je účinná pri podaní samostatne i vo forme posilňujúcej dávky, tzv. boostera. Táto očkovacia látka je zaregistrovaná už vo viac ako 15 krajinách. V ďalších tridsiatich tento proces prebieha.

Ako to funguje

Sputnik Light obsahuje rekombinantný adenovírus typu 26, ktorý do buniek prenáša časť genetického materiálu hrotovej bielkoviny koronavírusu SARS-CoV-2. Počiatočná fáza testovania sa uskutočnila v jednom zariadení v Rusku a finančne ju zastrešil Ruský fond priamych investícií (RFPI), píše sa v štúdii.

Riziko národnej bezpečnosti? Forró z Aliancie má zákaz na Ukrajinu
Krisztián Forró, predseda strany Aliancia nemôže na Ukrajinu. Informoval o tom samotný Forró na sociálnej sieti. Maďarský portál MA7.sk, ktorý prináša čitateľom maďarskej komunity žijúcej na Slovensku aktuálne informácie zo Slovenska v titulke... Čítať ďalej
04 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Účinný pri delte

Jedna dávka vakcíny bola podaná 28tisíc osobám. To bol základ údajov Gamalejovho vedecko výskumného inštitútu v Moskve. Tieto preukázali účinnosť 70% proti delta variantu. Tá sa udrží po dobu 3 mesiacov. U ľudí mladších, ako 60 rokov, mal Sputnik Light účinnosť 75%, ozrejmujú Topky.sk