Draxler: Bankový odvod nestačí. Slovákom treba pomôcť
02 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Aktivista a exminister školstva za Ficovej vlády Juraj Draxler upozornil na svojom facebookovom statuse na zisky bánk. Napriek tomuto faktu súčasná koalícia zrušila bankový odvod a vlnu zdražovania nechá znášať bežných obyvateľov.

„Rakúska Erste Group, ktorá vlastní aj Slovenskú sporiteľňu, zvýšila čistý zisk za prvé tri štvrťroky z vlaňajších 603 mil. na 1,45 miliardy eur. Výsledkom aj pandemickej ekonomickej politiky aj dlhodobej hospodárskej politiky je, že nádherne zarábajú banky. A vôbec finanční hráči,“ uvádza Draxler.

V Rakúsku to neprekáža, pretože tam sa štát vie postarať o svojich obyvateľov. Stačí sa zamerať na bývanie. Pre Rakúšana to nie je veľká téma. Má k dispozícii na výber z viacerých typov nájomného bývania, čo udržuje aj nákupné ceny nehnuteľností na prijateľnej úrovni.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/22/blaha-milionovy-skandal-najkorupcnejsej-vlady-ale-dobre-bude

Nie je šanca na bývanie bez úveru

„U nás je občan, ktorý nemá to šťastie, že nejakú nehnuteľnosť zdedil, nútený buď veľmi veľkú časť svojho príjmu dávať niekomu na nájom alebo byť otrokom veľmi vysokej hypotéky. Ľudia sa tešia, keď idú úrokové sadzby dole, ale to tlačí hore ceny nehnuteľností, takže v skutočnosti nič nevyhrali,“ píše Draxler.

Predpokladá, že Smer alebo Hlas navrhnú nový bankový odvod. A bude z toho ďalšia prázdna téma. „Podstatné je, čo vieme urobiť ako štát, aby občan nemusel trpieť a to žiaden bankový odvod sám osebe nevyriešil a nevyrieši,“ pokračuje Draxler.

Slovensko ovládli korporácie

Slovensko je podľa neho pre finančné korporácie príjemné teritórium. Ponúklo im zarábať na dôchodkoch cez 2. pilier. Do rúk bánk sme vložili aj budúcnosť bývania občanov Slovenska. Bývanie sa bez ladu a skladu stavia hocikde na poliach a bez premysleného sa plánu zahusťuje vnútro miest.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/20/gastroprevadzky-krachuju-rokuje-sa-o-znizeni-dph-co-si-zase-vymysli-diktator-matovic

„Slovensko potrebuje silnejší štát. A je čas, aby strany, ktoré sa na silnejší štát len hrajú demagogickými gestami, začali ustupovať do pozadia,“ ukončil Draxler.