Rakúšania nás poznajú, ako starý peniaz
01 | 11 | 2021 I Eka Balašková

V Rakúsku nedávno odstúpil z postu premiéra S. Kurz. Podozrenie z korupcie. V našich končinách sa dosť diskutovalo o našej politickej kultúre a o tom, že pri podobnom podozrení by drvivá väčšina našich politikov ani len brvou nehla. Ako však Slovensko vnímajú bežní Rakúšania na rôznych pozíciách, ktorí sa stretávajú so Slovákmi v každodennom živote? Vnímajú nás cez politikov, z ktorých väčšina má hrošiu kožu? Zisťoval portál Pluska.

Novinár

Prassl pôsobí už nejaký čas v Bratislave a tak vedel zhrnúť naše pozitíva a negatíva. Medzi pozitíva radí fakt, že sa začíname viac zaujímať o ekológiu a tiež našu prezidentku, ktorá podľa neho "dáva nádej do budúcnosti". No a tiež sme podľa neho priateľskí a nie sme agresívni. Medzi negatíva zaradil Prassl prílišnú poslušnosť voči autoritám a malé sebavedomie. No a tiež to, čo konštatujeme viacerí - že máme "zvláštnych" politikov.

Spolumajiteľka hotela vo Wachau

o Slovákoch ako hosťoch veľa povedať nevie, keďže ich hotel veľa Slovákov nehostil. Tí, ktorí však prišli, boli vždy veľmi úctiví a slušní. "Milujú dobré jedlo, víno a krásu prírody, čo sa nedá povedať o všetkých národoch." Hotelierka si však pochvaľuje Slovákov, ktorí sa v hoteli zamestnali: "Máme mnohých dlhoročných zamestnancov zo Slovenska, bez ktorých si neviem predstaviť fungovanie hotela. Niektorí sú tu viac, ako desať rokov."

Vydieračské softvéry - phishing, ransomware... čo s tým?
Európsky parlament chce posilniť kybernetickú bezpečnosť. Svetové hospodárstvo prišlo v dôsledku počítačovej kriminality o miliardy, píše de.euronews.com. Takmer každý pozná situáciu: podozrivé e-maily alebo dokonca kybernetické útoky, ktoré akoby... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Starosta Bergu

"Je pozitívne, že integrácia „Neu Berger“, teda nových Bergčanov, ako tu slovenských obyvateľov voláme, funguje veľmi dobre a väčšina z nich sa rada zúčastňuje na dedinskom živote a užíva si život na vidieku." konštatuje starosta príhraničnej obce Berg: "Nemám  s nimi žiadne negatívne skúsenosti." Na diskusiu však je občasné správanie obyvateľov neďalekej Bratislavy. Zvlášť teda cyklisti by mali byť ohľaduplnejší. "Peší turisti, ktorí navštívia našu Königswarte, sa naopak správajú ukážkovo a pochvaľujú si, ako dobre sú naše turistické chodníky v lese udržiavané."

Riaditeľ hotela na Slovensku

vôbec neplánoval žiť, no so Slovenkou sa oženil a majú spolu tri deti. Slovensko a Slovákov má veľmi rád, má však aj nejaké výhrady. Napríklad voči zdravotníctvu, ktoré je na nižšej úrovni, ako to rakúske. Doháňať má čo aj dopravná infraštruktúra, hlavne na vidieku. No a potom je tu ešte neskutočná byrokracia. A tiež slabé sebavedomie tých, ktorí majú veľký potenciál. "Ako Rakúšanovi sa mi zdá, že potenciál krajiny ako turistickej destinácie. Cestovný ruch sa na Slovensku neuznáva." a ako hotelier prízvukuje: "Ako malá krajina v Európe sme my Rakúšania hrdí na to, že sme medzi desiatimi najlepšími destináciami v Európe, to isté by mohlo dosiahnuť aj Slovensko a vidím, že existujú náznaky pozitívnych zmien."

Mesík: Masové testovanie sa stalo katalyzátorom šírenia koronavírusu
Slovensko sa zrejme dostalo do Guinessovej knihy rekordov. Pýtate sa v čom? Nuž v rýchlosti umierania po tom, ako mu naša vláda vraj chcela pomôcť. Áno, celoplošné testovanie odštartovalo u nás najväčšie a najrýchlejšie celoplošné umieranie od II.... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik