Kusého ďalší boj s developerom. Chce písomný záväzok
01 | 11 | 2021 I Ján Papuga

V súvislosti so zbúraním Istropolisu a vybudovaním nového kongresového centra komunikácia s developerom uviazla na mŕtvom bode. Starosta Rudolf Kusý chce od neho písomnú dohodu o zachovaní niektorých prvkov pôvodného Istropolisu. Ak by ich nezrealizoval, musel by zaplatiť miliónovú pokutu. Na pokračujúci boj sa pozrel portál bratislava.zoznam.sk.

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý hovorí, že jeho prioritou je „ochrana verejného majetku pred agresiou developerov“. V minulosti bol dokonca za takýto tvrdý boj zadržaný za zneužitie funkcie verejného činiteľa. Všetky obvinenia napokon stiahli, Generálna prokuratúra rozhodla, že neporušil zákon. „Nezľakol som sa vtedy a nedám sa zastrašiť, ani teraz sa nenechám zatlačiť do defenzívy. Trváme na svojich legitímnych požiadavkách,” vyhlásil odvážne starosta Kusý.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/19/v-centre-bratislavy-sa-v-noci-nezabavite-obmedzili-sa-nocne-prevadzky

Developeri sľúbia, no robia si, čo chcú

Kusý požaduje od investora, aby sa písomne zaviazal k dohode s Novým Mestom. Starosta mestskej časti poukazuje na rôzne predošlé dohody s developermi, ktoré sa nakoniec beztrestne nenaplnili. Najznámejším príkladom môže byť Park kultúry a oddychu.  „Už som sa stretol s takými úskokmi od investorov, ktorí jednu vec nakreslia a úplne inú chcú postaviť, takže si nemôžem dovoliť veriť iba slovu. Chcem uzavrieť transparentnú a poctivú dohodu pod hrozbou sankcie päť miliónov eur,“ vyjadril sa Kusý. Starosta trvá na tom, aby nové kultúrno-spoločenské centrum bolo postavené už v prvej fáze výstavby Nového Istropolisu. Dôvodom podľa jeho slov je, aby sa náhodou nestalo, že investor postaví čo chce a potom povie, že na kultúrnu sálu mu už neostali peniaze. 

Ďalej požadujú, aby viaceré hodnotné artefakty investor zachoval. Ide o vitráže od grafika a maliara Milana Dobeša, o keramický reliéf od Juraja Martha, o Zverokruh od Imricha Vaneka, o fontánu pri Dome techniky, o exteriérové svietidlá, o stožiare na zástavy. Dôležité podľa starostu je aj zachovať hodnotné stromy, prípadne ich presadiť. V neposlednom rade trvá na tom, aby vonkajší a vnútorný mramor neskončil niekde na smetisku a v prípade, že ho investor nebude vedieť využiť v rámci svojho projektu, tak ho má bezplatne odovzdať verejnej inštitúcii v Bratislave. Hlava Nového Mesta chce do projektu zakomponovať aj materskú škôlku.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/09/29/machnac-nie-je-socialistickou-skatulou-roky-sa-bojuje-o-jeho-zachranu

Developer odmieta písomnú dohodu. Prečo?

Spoločnosť Immocap podala iba všeobecné stanovisko, v ktorom zdôraznila, že dohody s mestskou časťou sú nad rámec bežných zvyklostí. Bez ohľadu na to, že pôvodný Istropolis, ako aj nová stavba má obrovský dosah na obyvateľov Bratislavy, ale aj celého Slovenska.

Starosta nechápe, prečo sa spoločnosť nechce písomne zaviazať k dohode s Novým Mestom, keď sa sama chváli, že prestavbu spraví citlivo a v súlade s požiadavkami mestskej časti. Budúcnosť Nového Istropolisu je tak vo hviezdach. „Chceme, aby suma 5 miliónov bola zakotvená v zmluve, ktorá bude maximálne transparentná a každý si bude môcť skontrolovať jej obsah aj plnenie. Pracovnú verziu dokumentu máme obojstranne pripomienkovanú a dá sa povedať, že posledná vážna prekážka je neochota investora zaviazať sa k pokute päť miliónov eur, ak nesplní svoju časť dohody. Pokiaľ však nie je dohodnuté všetko, nie je vlastne dohodnuté nič,“ povedal Kusý.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/02/legendarny-istropolis-moze-dopadnut-ako-pko

Bez dohody sa stavať nebude

Kým sa nepodpíše zmluva, miliónové kongresové centrum sa zrejme dovtedy stavať nebude. „Je hranica, za ktorú človek nechce ísť. Ja tu nemám kam ustúpiť. Jedna vec je pozícia stavebného úradu, ale ja som aj starosta Nového Mesta, človek, ktorý tu žije od narodenia. My predsa nechceme vyplatenie sankcie, my chceme zachovanie srdca Istropolisu – veľkej kultúrnej sály,“ dopovedal Kusý.

Boj starostu mestskej časti je dnes v Bratislave nevídaný. Väčšinou sa ustúpi developerom, a aj preto sme nenávratne prišli o mnohé významné stavby, ako napríklad už spomínané PKO. Skúsme si predstaviť, že by takto rázne postupovali všetky samosprávy. V najbližšej dobe uvidíme, či odvážneho starostu developeri opäť nezastrašia trestným oznámením.