Redakcia HD má k dispozícii materiál o nehoráznom predražení našej účasti na Expo Dubaj 2020
30 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Expo, teda svetová výstava, nikdy nie je lacná. Čo nás v redakcii Hlavného denníka zaujalo a do veľkej miery aj rozčúlilo, je materiál, v ktorom sa opisujú výdavky nás, Slovákov na realizáciu našej expozície na Expo Dubaj. 2020. Oproti našej účasti na Expo Astana 2017 sú totiž odhadom cca viac ako osemkrát vyššie. Zopakujme - osemkrát! Osemnásobný nárast za štyri roky. Potom si vieme vysvetliť aj to Markízacke Smotánkové - "kto neúčinkoval v Smotánke, akoby ani nebol". Preložené do aktuálneho - kto zo štátnych úradníkov nebol ešte na náklady štátu v Dubaji, ako keby ani nebol.

Niektorí členovia vlády lietajú do Dubaja tak často, ako robotníci zo Slovenských hladových dolín migrujú do Bratislavy - doslova na týždňovky. Dá sa to pochopiť prti tom rozpočte, ktorý sa na takéto aktivity navrhol. Teda, nie že by bol nejak verejnosti komunikovaný. Ale žijeme v dobre riadených únikov informácií do médií a to je pre zúčastnených vždy dvojsečná zbraň. Aj do našej redakcie sa dostal zaujímavý materiál. Nazvime ho tentoraz nie Chata, ale Chlieb a hry.

Takže - chlieb a hry

"...v rámci štátneho rozpočtu Slovenskej republiky navrhujeme, aby boli na zabezpečenbie účasti na Expo Dubaj 2020 schválené finančné prostriedky v sume 6 841 046 eur, z toho 3 700 000 eur na realizáciu expozície a 2 141 046 eur na prevádzkové výdavky", píše sa v dokumente, ktorý nám prišiel do redakcie. Expo Astana 2017 si vyžiadalo rozpočtované výdavky v sume 820 714 eur. Za štyri roky zdražela naša "účasť" na svetovbej výstave osemkrát.

Dokument o kalkulovaných nákladov na EXPO2020 Dubaj
Dokument o kalkulovaných nákladov na EXPO2020 Dubaj
@reprofoto/ HD
Na snímke vstup do slovenského pavilónu na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 / FOTO TASR - Jakub Kotian *** Local Caption *** slovenský pavilón slávnostná prezentácia auto vodíkový pohon
Richard Sulík v Dubaji / foto: FB/RS
Na snímke prvý podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík / TASR
Dokument o kalkulovaných nákladov na EXPO2020 Dubaj
Zmätok s ročníkmi?

Bureau of International Exhibitions sa pred rokom s verejnosťou podelilo o správu, že medzinárodná výstava Expo 2020 v Dubaji sa presúva o rokrok. Teda, na rok 2021. V roku 2021 bol začiatok výstavy plánovaný na 20. októbra 2021 na šesť mesiacov. Teda, výstava by mala trvať do konca marca 2022. Dodajme iba malú kuriozitu - Slovensko ako jediná krajina nestihla otvoriť svoju expozíciu počas dňa, kedy sa odohral otvárací ceremoniál Expo Dubaj 2020. To je pointa príbehu o osemnásobnom predražení našej účasti. Expo Dubaj 2021 tak možno pozitívne hodnotiť iba ako úspešnú originálnu cestovnú kanceláriu pre našich vládnych úradníkov.

Za veľa peňazí málo muziky - ale iba pre návštevníkov

 „Včera sme tam boli, no obrovské sklamanie! Columbia, Rusko, Austrália, Maďarsko, Česi a iné majú nádherné pavilóny, prekrásnu aj nahovorenú prezentáciu krajiny a my? Prečo dievčatá v pavilóne nemajú kroje? Prečo nemáme predajňu suvenírov ako iní? Prečo sa nepochválime naším folklórom?” napísala podľa portálu 1.pluska.sk rozhorčená Erika, návštevníčka našej expozície na Expo Dubaj 2020. „Jediné, čo musím pochváliť, sú naši šikovní ľudia, ktorí nás prezentujú krásnym autom aj loďou na zbieranie plastov, ktoré ale pravdepodobne nebudeme vyrábať pod slovenskou značkou!”... Čo dodať?

Toto dodať!

Chlieb a hry je latinské príslovie, ktoré charakterizovalo prístup cisárov k ľudu v neskorom úpadkovom období Rímskej ríše. Vtedy bola za jedlo a hry získavaná priazeň prostého ľudu, ktorá potom bola využitá na ich vlastné ciele. Akurát - naša vláda tento systém zdokonalila. Organizuje si hry púre samú seba.A chlieb je pre ľud čoraz drahší.