Farkašovský: Múdri ľudia sa učia aj zo skúseností iných, tých zrelších
30 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Kto čítaval indiánky vie, ako si tento národ, ale nielen ten, vážil starých ľudí. Najmä pre ich múdrosť, ktorú získali počas svojho života. Dnes sa to však nenosí a starí ľudia sú skôr na ťarchu. A čo je ešte horšie, úcta k nim sa celkom vytratila.

Byť starým znamená mať už veľa prežitého a mať aj dostatok skúseností na to, aby čo-to vedeli tým mladým poradiť. Mnohí z nich to ale odmietajú, pretože veď „čo ten starý môže vedieť!“ Podobne to v statuse vidí aj exposlanec parlamentu za SNS Karol Farkašovský, ktorý pripomína, že práve mnohým múdrostiam a úcte k druhým by sme mali od tých „starých“ čo učiť.

Rozprávajme sa so starými ľuďmi kým ich tu máme

Farkašovský hneď v úvode statusu priznáva, že ho zaujala jedna vec: „Starých už nikomu netreba.“ Konštatuje to aj preto, že sa končí október a s ním aj Mesiac úcty k starším. „Starších máme okolo seba dosť – vyše 1 milión dôchodcov. Striebrovlasých ľudí, od ktorých sa dá učiť múdrosti, rozvahe, slušnosti a pokore,“ pridáva expolitik, ktorý sa vzápätí pýta: „Koľko úcty voči nim prejavuje tento štát?“ Tí, ktorí ho vedú, sa podľa neho od tých starších nič nenaučili. Inak by vedeli, že s úctou chodí ruka v ruke rešpekt, empatia, ochota pomáhať. Najmä v týchto ťažkých časoch. „Nestačí propagovať tretiu dávku očkovania. Starí ľudia potrebujú aj niečo iné než vakcíny. Napríklad pocit užitočnosti. Ich hodnotový svet či životné skúsenosti sú obrovským darom pre mladých, ktorí sa životu iba učia. Žiaľ, často na vlastných chybách. Ale to robia iba hlupáci. Múdri ľudia sa učia zo skúseností iných, zrelších,“ prízvukuje Farkašovský.

„Škoda, že slovenská spoločnosť ignoruje hodnotový svet staršej generácie, ešte zvyknutej pozdraviť, usmiať sa, povedať prívetivé slovo, podať ruku, nezištne pomôcť susedovi, uvoľniť miesto v autobuse, byť galantný voči žene, dodržiavať etiketu...,“ zamýšľa sa expolitik, podľa ktorého tu dnes vládnu najmä dravosť, studené maily, sms-ky, manažérska arogancia, tupé televízne vzory, mamonárstvo, peniaze, moc, škrobený imidž či mediálne ohlupovanie celých generácií... „Zastavme čas, kým sa dá. Rozprávajme sa so starými ľuďmi kým ich tu máme a nielen v októbri. Učme sa od nich. Ďakujme im za dar života, za to, čo nám vybudovali a dávajme im najavo úctu a lásku. Lebo raz môže byť neskoro,“ upozoräuje na konci statusu Karol Farkašovský.

Exposlanec Farkašovský odkazuje vláde: Neohrievajte si zadky a už niečo robte!
Slovník, ktorý používajú niektorí súčasní poslanci v našom najvyššom zákonodarnom zbore sa skôr podobá slovníku štamgastov IV. cenovej skupiny pred záverečnou či pouličným povaľačom. Je to však tvrdá realita. Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik