Ekologická EÚ, alebo Potemkin sa v pekle neskutočne baví
30 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Nedávno si našim čitateľom dobre známy pán Baránek na sociálnej sieti povzdychol, že EÚ už nie je tá EÚ, do ktorej sme pred rokmi vstupovali. Občas nad jej rozhodnutiami asi krútime hlavami viacerí. (Nie len) mne sa tak naposledy stalo včera, pri sledovaní spravodajstva RTVS.

Väčšie cigaretové škatuľky

"Cigaretové krabičky budú väčšie." zahlásila moderátorka hlavnej spravodajskej relácie a to ma, ako bývalú fajčiarku, celkom zaujalo. "Nepribudnú v nich však cigarety, ale vzduch. Môže za to európska smernica, ktorá zaviedla ďalšie povinné, tentoraz environmentálne označenie. Výsledkom je paradoxne viac odpadu aj emisií." No poviem vám - nemohla by som robiť v spravodajstve, lebo toto čítať na kameru, tak sa neudržím a strašne (doslova) sa smejem. Reportáž si môžete pozrieť od času 15:32. 

Nové varovania,

kvôli ktorým sa majú zväčšiť krabičky, majú byť na cigaretách od 3. júna. Okrem kolkov a zdravotných varovaní na ne pribudne aj, neuveríte, environmentálne varovanie. Upozorňuje na obsah plastov vo filtroch s cieľom, aby ich fajčiari neodhadzovali na zem a neškodili tak životnému prostrediu.. Toľko z reportáže.

Matovič má problém! Dostal ranu do chrbta
Od začiatku roka patril medzi otvorených kritikov I. Matoviča. Nepáčilo sa mu veľa vecí, na ktoré poukázal, no nič sa údajne nezmenilo. To mu zložilo ružové okuliare. Ján Krošlák na tému svojho odchodu z poslaneckého klubu pre Plusku prezradil... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Nechápete?

Aj environmentalista celkom nechápe to zväčšovanie škatuliek. O plastoch vo filtroch sa zrejme polemizovať nedá, ale prečo v mene ekológie zväčšovať odpad, ktorým škatuľka od cigariet nepochybne je? Druhý aspekt je, že tie väčšie krabičky bude treba rozviezť k distribútorom a predajcom. Zaberú viac miesta a logicky bude potrebných viac áut na ich prepravu. Nebudú tie autá produkovať väčšiu uhlíkovú stopu? 

Neekologické riešenia v mene ekológie

Nedávno som na našich stránkach písala už v tomto článku. EÚ tlačí na elektromobilitu, no niekto tu nedomyslel, kde budeme brať tie kvantá elektrickej energie a ako budeme v lone prírody tie elektrovehikle - či už dvoj, alebo štvorkolesové, nabíjať. Nehovoriac o fungovaní spaľovacích motorov a elektromotorov, o ktorom som písala v článku o elektromobiloch v Tatrách.

Haló, veľkí znečisťovatelia neprekážajú?

Bežní ľudia budú používať papierové slamky na pitie, rozložiteľný riad pri grilovačke atď. Zaujíma niekoho, kde končia napríklad tie tony použitých rúšok či respirátorov, ktoré sme od istého času povinní nosiť? Zaujíma niekoho množstvo všelijakých odkalísk, akéí napríklad len kúsok od Bratislavy ohrozuje žitnoostrovské zásoby pitnej vody? A tam sú vám iné jedy!

Štúr by bol dnes na okraji spoločnosti. V 19. storočí bol hviezda
29. 10. 2021 sme si pripomenuli narodenie Ľudovíta Štúra, s prídomkom Velislav. Ide o jednu z našich najznámejších a najvýznamnejších osobností, ktorá výrazne ovplyvnila slovenské dejiny a Slovenské národné obrodenie. Napriek tomu, že opustil svet... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Ak by niekto nevedel,

čo znamená výraz "streliť si do vlastnej nohy", tak EÚ je toho mnohokrát učebnicovým príkladom.